Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конституционният съд заседава за парламентарната комисия за нова конституция

| обновено на 24.11.20 в 12:07
Снимка: БГНЕС

Следващият вторник Конституционният съд ще обяви  противоречи ли на основния закон временната парламентарна комисия, създадена, за да обсъди, анализира и направи конкретни предложения за промени в проекта на ГЕРБ за нова Конституция.

Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, според когото решението за създаването на такава комисия е противоконституционно. Така смятат и специалистите по конституционно право, от които Конституционният съд поиска становища по президентското искане.

Един от тях е доцент Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет.

„Поради това, че две от най-съществените точки в решението не съответстват на принципите на Конституцията и на конкретни разпоредби, считам, че решението изцяло трябва да бъде обявено за противоконституционно. Но съдът може да прецени, че ще е прекомерно изцяло да се обяви за противоконституционно“.

Доц. Киселева отговори утвърдително на въпрос дали КС може да редактира донякъде предмета на тази комисия, като отпадне проблематичната част.

Конституционният съд имаше за днес планирано заседание по искането на президента за това дали парламентарната комисия за новата конституция съответства на основния закон. Според водещи юристи, които внесоха становища по делото в съда, комисията му противоречи.

Комисията, която да работи по проекта на управляващите за нов основен закон, беше създадена на 2 октомври със срок на действие два месеца. Тя беше бойкотирана от БСП и ДПС. 

Десетина дни по-късно президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде отменено решението за нейното създаване. "Защото", пише в искането си държавният глава, "обикновен парламент може да се занимава с проекта за нова конституция само във връзка с въпроса да се свика или не Велико народно събрание, а не да го обсъжда, анализира и предлага конкретни предложения за промени, каквито задачи възложи на временната комисия парламентарното мнозинство."

В бърз порядък КС допусна искането на президента и поиска становища от институции и отделни юристи.

С различни нюанси конституционалистите са категорични, че решението за създаването на временната парламентарна комисия е противоконституционно.

 Днес Конституционният съд само ще обсъди становищата, а следващия вторник ще се произнесе и по същество по президентското искане.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.