Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочни реакции по исканите по-строги мерки заради Covid-19

Новите мерки предвиждат и затваряне на заведенията, както бе при извънредното положение по-рано тази година.
Снимка: Ани Петрова

Разнопосочни реакции предизвика искането на здравния министър за въвеждане на по-строги мерки за ограничаване на разпространението на заразата от Covid-19.

Докато от Българския лекарски съюз (БЛС) категорично подкрепят новите ограничителни мерки и очакват тяхното приемане в пълния им вид в най-кратък срок, от Стопанската камара настояват за икономически мерки в подкрепа на бизнеса. За такива мерки настояват и различни браншови организации в писма до премиера Бойко Борисов.

С обявяването на новите мерки и затварянето на магазини, заведения, училища и детски градини, съсловните организации обявиха позициите си, които са разгърнати в двете крайности - от категорична подкрепа до пълно неприемане.

В официалната си позиция от БЛС заявяват, че преустановяването на работата на заведенията, дискотеките, на моловете и прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии и всички предложени мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на лекарите и здравната система да си поемат глътка въздух.

Само така може да бъде прекъсната веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи, казват от съсловната организация.

От своя страна бизнесът също излезе с официална позиция, в която заявява, че разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени към запазване живота и здравето на хората, но настоява за обособяване на национална програма за подпомагане на българския бизнесq засегнат от ограничителните мерки, която да предоставя възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна