Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 нови легла разкриват до края на седмицата болниците в Пловдив

Снимка: БГНЕС

В Covid болницата в Пловдив „Свети Мина“ започват работа две студентки от специалността „медицинска сестра“. В здравното заведение, където бяха разкрити над 130 легла, има сериозен недостиг на медици. За да се попълнят графиците на дежурствата, се прибягва до помощта както на доброволци, така и на лекари и медицински сестри от други болници.

Студентките са в четвърти и във втори курс. Те започват работа още тази седмица, като споделят, че са приели предизвикателството и осъзнават отговорността на избраната от тях професия в настоящата трудна ситуация.

Днес новите случаи на Covid-19 в Пловдив и областта са 361. От тях приетите в болници пациенти са 26. Отново има и заразени медици - двама лекари, три медицински сестри, двама рехабилитатори и трима фармацевти.

В момента общо 6 240 са диагностицираните с коронавирус в областта, които се лекуват по домовете си. Други близо 5 хиляди са под карантина. 

От Областния кризисен щаб обявиха, че още 100 нови легла ще бъдат разкрити до края на седмицата в университетските болници „Свети Георги“, „Пълмед“, „Каспела“ и "Пловдив" и отново подчертаха, че големият проблем във всички здравни заведения остава недостигът на кадри. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна