Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инински: Спирането на спорта ще се отрази на имиджа на страната

Красимир Инински
Снимка: БГНЕС

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Иниснки изрази безпокойството си от възможността спортът в България да бъде спрян като мярка против пандемията от коронавируса.

"Като човек на спорта съм съпричастен към усилията на здравните власти, както посочихме и в отвореното писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и министъра на спорта Красен Кралев. Спирането на всякакви състезания обаче ще бъде огромна грешка, която ще се отрази не само на спортистите, но у върху имиджа на държавата. От днес в София започва европейско първенство за юноши и девойки, в което ще участват на 200 боксьори от 20 държави. Представете си какво би се получило при евентуална забрана на турнира или прекратяването му по средата. Това няма как да не се отрази на както имиджа на България, която се е доказала като превъзходен организатор на големи спортни събития, така и върху кариерите на тези млади спортисти. Само преди дни пък в Черна гора младежкият ни национален отбор постигна огромен успех, печелейки два златни, сребърен и два бронзови медала от европейското първенство в тази възрастова група, както и с бронз при девойките. Това означава, че спортът в Европа е жив", заяви Инински. 

Той добави, че спортистите са най-често тестваните и е доказано, че те са едни от най-здравите физически хора. "Не трябва да позволяваме спортът да бъде спрян. Това са хора, които са изключително здрави. Виждате, че в другите европейски страни не се прибягва до тази крайна мярка. Ако това се случи тук, ние ще провалим една целева подготовка на елитните ни състезатели не само за лятната олимпиада в Токио догодина, но и за зимната в Пекин през 2022-а. Всичко това и още много други аргументи сме поднесли на премиера Борисов и министрите Ангелов и Кралев в отвореното писмо", завърши Инински.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна