Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветомила Дудевска след прекаран Covid-19: Такава безпомощност никога не съм чувствала

Д-р Цветомила Дудевска
Снимка: Пламен Христов

Най-старата белодробна болница у нас - тази в Троян, беше една от първите, която започна да приема за лечение през пролетта пациенти с коронавирус.

През всичките тези месеци от началото на пандемията медиците там излекуваха много болни. Сред пациентите на лечебното заведение се оказа и управителят му д-р Цветомила Дудевска. Тя също се разболя, но вече е излекувана. В момента д-р Дудевска все още е под домашна карантина, но няма търпение да се върне в болницата, за да продължи да лекува болните.

Белодробна болница в Троян           Снимка: Пламен Христов

"Когато се срещаш с нещо непознато, е напълно естествен страхът дали ще се справиш с това ново предизвикателство и когато се касае за човешкия живот и здраве тогава нещата стават още по-сериозни. Имахме все пак времето няколко месеца да четем аз и моите колеги и да ползваме опита на други страни. Бяхме в непрекъсната комуникация с колеги от целия свят и слушахме много внимателно и колегите в България, които имаха много голям опит в големите клиники, но това не ни направи напълно сигурни", каза д-р Цветомила Дудевска.

Белодробна болница в Троян                                Снимка: Пламен Христов

"Много е трудно, когато застанеш пред един пациент, който очаква помощ, очаква надежда, да не си на 100% сигурен, че ще може да му я дадеш.

За щастие действително в огромната част от случаите, които имахме, оздравяха".

Д-р Цветомила Дудевска призна, че се е страхувала за себе си:

"Докато лежах в болничната стая, си пишех с част от пациенти, които лежаха в други стаи, които аз бях настанила в болницата. Такава безпомощност никога не съм чувствала през живота си".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна