Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кварто квартет свири камерна музика на италианските оперни майстори

Quarto квартет

В концерта си на 25 ноември от 19 часа Кварто квартет ще представи на публиката в зала "България" една програма, която несъмнено предизвиква любопитство. Тя е озаглавена "Viva Italia" и включва рядко изпълнявана камерна музика от Джоакино Росини, Джакомо Пучини и Джузепе Верди.

Всяко от произведенията има своя интересна история, която примариусът на квартета Иван Пенчев разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт":

"Това е трети концерт от цикъла "Пулсът на Европа". Ще започнем с квартета от Росини - Струнен квартет №3. Тези квартети са били загубени, тъй като те са писани на много ранна възраст - той е бил 12-годишен, на гости при чичо си - известен лозар... Ние намерихме нотите много трудно и решихме да изпълним този, който никога не е бил изпълняван, поне не намерихме такива данни.

След това програмата ни ще продължи с Пучини - всеизвестните "Хризантеми". Произведението звучи като написано на един дъх... Това е произведение, което, когато се изсвири добре, оставя публиката без дъх, защото то е написано с много съкровени чувства...

И накрая ще завършим с квартета от Верди, който също е написан в нещо като днешната карантина. Верди е бил толкова известен композитор и толкова натоварен, че не е имал време да напише нещо друго, освен опера. В Неапол, когато подготвят премиерата на неговата "Аида", певицата се разболява и две седмици той седи без работа. Той се амбицира и казва: "Ето, сега имам две свободни седмици, и пиша струнен квартет!". И виждаме един много зрял композитор, изключително опитен и добре познаваш контрапункта."

Още интересни подробности чуйте в интервюто с цигуларя Иван Пенчев в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.