Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гъвкавият подход е водещ в борбата с наднорменото тегло

Снимка: https://pixabay.com/

Социалната значимост на затлъстяването е предопределена не само от застрашителните пропорции, които то достига сред населението по света, а и от здравните рискове, които крие. Безспорно доказана е връзката между наднорменото тегло, затлъстяването и преждевременната смъртност.

За Европа се знае, че с наднормено тегло е всяко трето дете. Като цяло България е сред страните с най-бързи темпове на детско затлъстяване. Това е един сериозен проблем, тъй става по-ниска границата при децата с диабет тип 2 и достига 10-12-годишна възраст .

Има различни медикаменти за повлияване на затлъстяването. И въпреки че до определена степен развитието му е генетично детерминирано, основно място в неговата етиология заемат поведенческите фактори, по-специално хранителните навици и двигателната активност. Затова дали ще сме с наднормено теглоuили ще сме затлъстели, зависи преди всичко от самите нас.

Костадин Зашев

Най важното нещо, за да започнем борбата с наднорменото тегло, е да променим нездравословното си поведение. Тази промяна минава през два ключови елемента - обогатяване на общата култура по отношение на храненето и изграждане на здравословни навици по отношение на физическата активност, обясни пред Радио София Костадин Зашев от Strong by Science, който е помогнал на стотици хора да се справят с този проблем.

Затлъстяването се дължи на комплекс от много фактори, но в основата на проблема е т. нар. Nutrition transition - преминаването по храни, които са все по-богати на калории и на вкус, в комбинация с редуцирана физическа активност, добави Зашев. 

 Но борбата с наднорменото тегло преминава през гъвкавия подход по отношение на храненето, през това да си позволяваме различни храни, да не се чувстваме лишени, но да се вместваме в нужните калории и да не трупаме килограми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна