Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Булгаргаз“ може да потърси парите си от „Топлофикация София“ по съдебен ред

| обновено на 26.11.20 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Ако до края на месеца „Топлофикация - София“ не изплати дълга си към „Булгаргаз“, газовата ни компания ще потърси парите си по съдебен ред. От „Булгаргаз“ обясниха за „Хоризонт“, че просрочените задължения на топлофикационното дружество вече са в размер на близо 149 милиона лева.

„Булгаргаз“ е изпратила поредното писмо до софийската топлофикация, в което настояват дължимата сума да бъде изплатена до края на месеца, за да може да се гарантират доставките на синьо гориво за страната. Ако „Топлофикация - София“ не започне да се разплаща, газовата компания ще потърси парите си по съдебен път, както направи миналата година. Тогава „Булгаргаз“ прибегна до съда, но след като топлофикационното дружество погаси част от задълженията си искът беше оттеглен.

С проблема са запознати всички заинтересовани страни, включително и енергийният регулатор. По време на днешното заседание на КЕВР, на което беше обсъждано предложението за поевтиняване на газа от декември с около 2-3 процента председателят на регулатора Иван Иванов заяви:

„Цената на топлинната енергия, както и цената на електрическата енергия произвеждана по високоефективен способ от топлофикационните дружества ще остане същата и няма да бъде променяна за българските потребители. Също така КЕВР няма основание да променя тези цени, независимо от възникващи проблеми между обществения доставчик и някои от топлофикационните дружества“, каза Иванов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.