Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година от назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Точно преди една година президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Започнали хладно, в началото на юли, отношенията Радев - Гешев заприличаха на война

Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев почти две седмици след като Висшият съдебен съвет повтори положителния и убедителния си вот за единствения номиниран за поста. А потвърждаване се наложи, защото държавният глава се възползва от правото си еднократно да спре избора на съдебното мнозинство. Без да е длъжен, Радев се мотивира и обясни, че е очаквал истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на една процедура. "Издигането на един-единствен кандидат не само лишава от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на главния прокурор", аргументира се преди година Радев.

В спешен порядък Висшият съдебен съвет повтори гласуването. Както и първия път - около сградата на избора достъпът беше силно ограничен, а обстановката беше като на партиен митинг. Седмици наред имаше протести срещу единствения номиниран. На финалната фаза се появиха и традиционните контра - в случая подкрепящи Иван Гешев. Кандидатът отново беше един и същ, а подкрепата за него все така консолидирана. Вече без право на избор, Румен Радев направи главен прокурор кандидатът на прокурорите. Въпреки призивите да бави решението на съдебните кадровици и да сезира Конституционния съд за това - нарушена ли е процедурата с липсата на повече от един кандидат, държавният глава постави заветния подпис. Но натърти, че съмненията около тази кандидатура са останали.

В обръщение Румен Радев напомни, че хората очакват независима и ефективна прокуратура, която да работи срещу високата корупция, да стигне до политическите и магистратстките сметки в чужбина, да финализира Апартаментгейт и да стигне до всички отговорни за фалита на КТБ.

Избраният за главен прокурор все още в отворения си период призна, че обществените очаквания за повече справедливост са основателни и че прокуратурата не е безгрешна. Но не е и отговорна за всичко, както твърдели „от един политико-олигархичен кръг“. 

Румен Радев не присъства на клетвата на Иван Гешев. Започна консултации за състоянието на прокуратурата, но без да включи в тях Обвинител номер едно. От хладна институционалност в началото на годината отношенията Радев - Гешев преминаха в етап „студена война“. Двустранно. Без видимо логична причина Гешев поиска от КС да каже - може ли да бъде разследван действащ президент. И обяви, че прекратява отношенията с президентската институция, освен писмените. Намекна, че в прокуратурата има нещо срещу държавния глава. Радев обяви, че няма от какво да се притеснява и медиите получиха записи (на текст и звук) от разговори на тогавашния шеф на Военновъздушните сили с държавния глава. Гласът, за който от прокуратурата изрично уточниха, че вероятно е на президента, коментира проверката за конфликт на интереси срещу Десислава Радева. Последва дълга поредица от обяснени с обществения интерес, мейли до медиите със записи, разпити, снимки и видеа. Еманацията беше пороят от чатове между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Последователно прокуратурата правеше внушението, че разговорите с дъх на търговия с влияние, водят към държавния глава.

На 9 юли Иван Гешев прати прокурори и охранители в сградата на Президентството. Двама от най-близките хора на държавния глава прекараха по 24 часа в ареста. Единият от арестите - на Илия Милушев, наскоро беше обявен за незаконен. За другия - на Пламен Узунов, съдебна преценка няма, вероятно само защото той не я е потърсил.


Малко след като прокурори и служители на Бюрото за защита към главния прокурор напуснаха "Дондуков" 2, президентът излезе от там и с вдигнат юмрук поиска оставката на Иван Гешев и призова прокуратурата да бъде изчистена от мутрите. И докато той искаше оставката на главния прокурор, Гешев го "страхуваше" с делото в Конституционния съд за имунитета на президента и вицепрезидента и с безпрецедентни публични събития като 20-минутно обръщение в Съдебната палата или сбор на прокурорите от страната в държавната резиденция Бояна. На първото събитие, Гешев, обграден от предани прокурори и на фона на спорадични аплодисменти, предупреди президента на България, че ще го чака. И че ако Конституционният съд не даде да бъде разследван сега, както се случи преди време, той ще чака Румен Радев да остане без имунитет.


Първият мандат на Румен Радев изтича на 22 януари 2022, а ако бъде преизбран, ще получи допълнителни пет години. Седемгодишният мандат на Иван Гешев приключва на 18 декември 2026, тоест малко преди края на евентуален втори мандат на действащия държавен глава.

Целия коментар можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна