Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Художникът, който умееше да съзерцава

2
Снимка: artegallery.eu

Галерия „Арте“ представя един художник, който заема особено знаменателно място в съвременната художествена култура. Това е художникът Йордан Кацамунски. В момента е подредена цяла галерия от негови творби маслена живопис, която ни среща с едно по-различно и съзерцателно изкуство. Експозицията можа да бъде разгледана до 8 декември 2020 г.

Сюжетите, на пръв поглед обикновени, са свързани с битието – пейзаж, натюрморти, характерни за изкуството му – „Гора в бяло“, „Момиче с цветя“, „Очакване“, „Пейзаж в синьо“, „От прозореца“. Изкуствоведът проф. Чавдар Попов, който има отношение към съставянето на тази колекция казва: „живописта на Йордан Кацамунски ни връща към ценност, позабравена в съвременното изкуство – съзерцанието. В неговите картини времето тече в някакъв неопределен, забавен каданс, при който не случването и пребиваването са от значение за пълното разшифроване на образа.

Проф. Ивайло Мирчев представя изкуството на Йордан Кацамунски, негов колега и много близък приятел приживе.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия