Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млада лекарка: Едно от най-страшните неща е дилемата кой пациент да бъде приет и кой върнат

Д-р Яница Радева от Covid отделението в болницата в Добрич

Нуждата от непрекъснато увеличаване на броя на леглата в Covid отделенията на болниците в цялата страна нараства с всеки ден. В същото време все по-голяма е липсата на кадри, които да обезпечават тези легла. Затова и все повече лекари и медицински персонал от другите отделения биват командировани към секторите за лечение на коронавирусна инфекция. Преди три седмици ръководството на многопрофилната болница в Добрич отправя молба към една от най-младите лекарки в здравното заведение да поеме грижата за настанените в Covid отделението. Д-р Яница Радева, която е педиатър, приема задачата си присърце, осъзнавайки, че колегите ѝ имат огромна нужда от помощ. 

Първото нещо, което всеки от малките пациенти вижда у д-р Яница Радева е приветливата й усмивка, която макар и скрита зад маска се чете във всяка останала част от лицето й. За съжаление, това остава скрито зад всички лични предпазни средства за пациентите й в Covid отделението в многопрофилната болница в Добрич. Дори колегите трудно се различаваме, шегува се д-р Радева.

Д-р Радева споделя, че обещаните допълнителни приходи за лекарите от Covid отделенията за всички лекуващи там е на едно от последните места като причина да се поеме тази отговорна и трудна задача.

Въпреки оптимизма си д-р Радева не може да скрие огромната умора, която се натрупва сред колегите ѝ, особено сред онези, които лекуват Covid пациентите от началото на пандемията и повечето от които не са излизали в почивка. До голяма степен именно желанието да им помогне я кара да приеме без никакво съмнение да работи там. Тя дава за пример завеждащия лекар на отделението пулмолога д-р Божидарова, която , по думите на д-р Радева, много често остава поне четири часа на работа извън графика си, за да помага и със сигурност е вече на предела на силите си.

Едно от нещата, които я изненадват в лечението на пациентите с Covid инфекция, е непредсказуемостта на заболяването и особено случаите, при които пациент се чувства добре и само в рамките на час може да се наложи дори неговото интубиране.

Д-р Радева е удовлетворена от решението за затягане на мерките, защото здравната система се задъхва навсякъде и дава за пример Covid отделението в добричката болница, което въпреки увеличения капацитет е постоянно запълнено и тенденцията е за все повече пациенти с нужда от болнично лечение. За нея едно от най-страшните неща е дилемата кой пациент да бъде приет и кой евентуално върнат заради липса на място. Д-р Радева призовава всеки от нас да бъде отговорен към себе си и околните и да приеме, че спазвайки мерките, той помага на всички лекари и медицинския персонал, които се грижат за болните.

Как се справя д-р Радва в новата ситуация и на новото си работно място, помага ли младежкият ѝ дух и позитивизъм при лечението на възрастните пациенти, чуйте от репортажа на кореспондента Мая Щърбанова.Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна