Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров критикува политиката на Запада към Беларус

Сергей Лавров (вляво) и Александър Лукашенко на срещата им в Минск.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров остро разкритикува политиката на западните държави спрямо Беларус, като същевременно напомни на президента Александър Лукашенко поетите от него ангажименти към Владимир Путин.

Сергей Лавров се срещна днес в Минск с Александър Лукашенко, участва в съвместно заседание на колегиите на външнополитическите ведомства на Русия и Беларус и даде обща пресконференция с беларуския си колега Владимир Макей.

Лавров обвини Вашингтон и някои европейски столици в намеса във вътрешните работи на суверенни държави:

„Продължават да използват нечистите методи на така наречените цветни революции, включително манипулиране на общественото мнение, създаване и подкрепа на откровено антиправителствени сили, съдействие при радикализирането им. Виждаме в каква степен тези методи се прилагат по отношение на Република Беларус“.

По време на срещата си с Лукашенко по-рано Лавров намекна, че Кремъл очаква от беларуския лидер да изпълни поетите от него ангажименти, а именно конституционна реформа и предсрочни президентски избори: 

„Вие предложихте поредица от инициативи, които смятам за много важни за беларуското общество. Както президентът Путин неведнъж е подчертавал, ние сме заинтересовани от реализацията на тези инициативи“. 

Познавачите на руско-беларуските отношения в Москва и в Минск отбелязват, че търпението на Путин към Лукашенко не е безгранично. Както и че продължаващата подкрепа за беларуския лидер става все по рискована и неизгодна за Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна