Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кръвна плазма може да се дари във ВМА без PCR тест

Снимка: БГНЕС

Желаещите да дарят кръвна плазма за лечение на Covid-19 могат да го направят във Военномедицинска академия (ВМА) без PCR тест. Лечебното заведение е едно от малкото места, в които не се изисква документ като доказателство за прекарано заболяване. В болницата е разположена нова апаратура, която е собственост на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД.

На фона на все по-големия брой заразени и преболедували от Covid-19 расте и броят на желаещите да дарят плазма за лечение на други пациенти. За да го направят, дарителите трябва да отговарят на определени условия, казва д-р Мария Савчева, трансфузионен хематолог в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД:

"Процедурата е следната - трябва да са минали поне 28-30 дни от последните симптоми, които са имали. Правят се съответно изследвания за наличие на антитела от клас IgG, които са характерни за преболедувалите от Covid-19, съответно кръвна картина с някои биохимични показатели, които са необходими и C-реактивен протеин, който показва евентуално наличие на някакво останало възпаление. Ако отговаря дарителят, няма отклонения в цитираните показатели, няма проблем да се осъществи даряването на реконвалесцентна плазма".

Дарителите трябва да са от 18 до 65 години, да нямат сериозни заболявания - сърдечно-съдови, онкологични.

За да стане преболедувалият дарител на плазма, често се изисква направен положителен PCR тест като доказателство, че човекът е прекарал заболяването. На практика няма урегулиран механизъм в различните центрове за даряването й. И въпреки че на дарителите се правят всички необходими кръвни изследвания на място, в голяма част от местата се изисква положителен PCR тест. Това често отказва хората да дарят плазма, тъй като много от тях нямат такъв, а само антигенен.

Хората, които са прекарали заболяването, но нямат направен PCR тест, могат да го направят във Военномедицинска академия, където такъв не се изисква, каза още д-р Савчева. 

Невена Илиева е преболедувала Covid-19 преди няколко седмици. Изкарала е заболяването вкъщи, с усложнение - пневмония. Надява се да има достатъчно антитела, за да може да дари плазма.

"След като оздравях, реших, че бих искала да помогна на някой, като даря кръвна плазма. Предстои ми да се запозная с процедурата какво трябва да направя, какво е необходимо, за да даря кръвна плазма - надявам се, че имам достатъчно антитела, изобщо, че имам антитела. От една седмица имам тест, който е отрицателен, надявам се да помогна на някой".

Националният център по трансфузионна хематология се е заел със задачата да бъде попълнена Национална банка с реконвалесцентна плазма за лечение на Covid-19. Д-р Мария Савчева се надява съвсем скоро тя да може да снабдява нуждаещите се от подобно лечение:

"Надявам се да успеем да направим такава банка, на този етап не знам дали има такава. За мен също е много трудно организирането и снабдяването с въпросната плазма за пациенти, които имат нужда, а пък за момента не са успели да си намерят дарители. Надявам се със закупуването на този апарат да се даде възможност на повече хора да получат това лечение", подчерта д-р Савчева.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.