Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навални: Руските власти трябва да се третират като банда престъпници

Руски опозиционни лидери настояха санкциите срещу Русия да бъдат насочени директно срещу президента Путин и близките му олигарси

| обновено на 28.11.20 в 11:07
Алексей Навални пред ЕП във видеоконференцията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските опозиционни лидери Алексей Навални, Владимир Кара Мурза, Владимир Милов и Иля Яшин настояха санкциите срещу Русия да бъдат насочени директно срещу президента Владимир Путин и неговия кръг от олигарси. Това стана по време на виртуален дебат във външната комисия на Европейския парламент. 

Те поискаха Евросъюзът да не признае резултатите от изборите за руската Дума, предвидени за следващата година, с мотива, че нито един представител на опозицията на е допуснат до тях.

Проведен в атмосфера на изключително висок интерес и топъл прием от страна на представителите във външната комисия на Европарламента, разговорът с руските опозиционни лидери продължи около час и половина. Председателстващият заседанието Урмас Пает от "Обнови Европа": 

"Този развой на събитията е твърде обезпокоително и в комбинация с агресивните действия на Русия към нейните съседи, доведе Европейският парламент до тъжния извод, че Русия повече не може да се смята за стратегически партньор на ЕС и че трябва да се направи пълна стратегическа преоценка на отношенията между двете страни. В същото време е важно да се предаде посланието, че ние, като представители на народите на Европа, стоим до руските граждани в борбата им за по-свободна, по-отворена и по-демократична Русия".

Като заяви, че отравянето му няма да е нито първата, нито последната атака срещу политическите противници на режима, Навални подчерта, че е време да се изработи нова стратегия към Русия.

"Руските власти трябва да се третират като банда престъпници", бе категоричен той и допълни:

"Просто поставете на прицел конкретен олигарх - всеки, отляво и отдясно, мразете ги! Досега не сме видели реални опити олигарсите да бъдат поставени на прицел. Усманов, Абрамович - назовавайте ги с имената им!  Когато руският народ разбере, че Европа ги държи настрани от Европа, по улиците на Русия ще започнат тържества“. 

"Най-късно след 10 месеца в Русия трябва да се проведат избори за Държавната Дума. По това време би трябвало да бъде разгърната широка предизборна кампания в целия политически спектър, но това няма как да се случи, тъй като на кандидатите на опозицията не е разрешено да се явят на тях", каза от своя страна Владимир Кара Мурза. Той даде за пример отхвърлената 9 пъти молба на Навални да бъде допуснат до изборите: 

"Като чуете следващия път от медиите, които разпространяват кремълска пропаганда, или от някоя друга медия на Путин на Запад, че той има широка подкрепа на Запад, просто задайте обикновения въпрос: "Ако наистина е толкова популярен, защо се бои толкова от свободни избори".

Не беше спестена и критика към използваната реторика от ЕС за санкциите, които се определят като "антируски". Председателят на общинския съвет на Московския Красноселски район Иля Яшин:

"В реториката на западните политици често тези санкции се наричат "антируски". В политиката думите имат голямо значение. И когато самите европейски политици и дипломати ги наричат официално по този начин, на Путин му е далеч по-лесно да убеди руското общество, че наистина е така. Затова бих призовал представителите на ЕС да коригират реториката си и да нарекат санкциите такива, каквито са всъщност - антиолигархични, антикремълски, антипутински, но не и антируски". 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Владимир Кара-Мурза, председател на фондация Борис Немцов и вицепрезидент на фондация Свободна Русия, участва във видео изслушването на Комисията по външни работи на Европейския парламент.Иля Яшин, руски политик, ръководител на община Красноселски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна