Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златко Димитров: Да сме по-активни в операциите на ООН по поддържане на мира

Снимка: БТА

Участието на България в Съвета за сигурност на ООН е един от важните моменти, в които държавата ни дава принос като държава член на организацията. През 2002 година България беше председател на Съвета и тогава се навърши година от терористичния акт в САЩ. Атаката беше повод за приемането на най-високо ниво на декларация, България взе активно участие в това“. Равносметката направи пред БНР дипломатът Златко Димитров, който работи в мисията на ООН за стабилизиране на Централноафриканската република, по повод 65 години България - член на ООН. 

По думите му България би могла да бъде по-активна в операциите по поддържане на мира

„В момента в ООН се извършва реформа, която има за цел да увеличи и подобри ефикасността на работата на организацията. Броят на операциите по поддържане на мира може да изглежда по-малък от предходните периоди, това зависи и от превенцията, от предотвратяването на конфликти. Това е целта на реформите - да се увеличи капацитетът за овладяване на конфликтите“. 

В предаването „Събота 150“ Димитров допълни, че шансовете на Николай Младенов за специален координатор на генералния секретар на ООН по Либия са много добри

Интервюто със Златко Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна