Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Аспаруховци залесяваха квартала с дарени дръвчета. Залесяване имаше и в район "Владиславово"

Инициативата "Залеси Варна", организирана от община Варна и екипа на сайта "Гората.бг", която осигурява безплатно 4000 дървета за първия етап, започна в отделните райони на града и населените места. В район "Аспарухово" общински служители, съветници и кмета на района Ивайло Маринов се включиха в залесяването в района на улица "Моряшка", където по време на наводнението щетите бяха след най- големите в квартала. Ивайло Маринов обясни:

"Гората.бг" даряват четири хиляди дръвчета, за район Аспарухово те са 1000. Решихме тази седмица да засеем първо триста дръвчета. Следващата седмица ако е хубаво времето ще засеем и другите. Сред тях са дъб, липа и топола.

- По време на голямото наводнение тук беше река от кал, мислите ли, че тези дървета ще възпрепятстват подобни процеси?

Надявам се, че освен по добрия вид който ще придаде на местността, ще задържи и почвата. Тук минава охранителния канал, стремим се да има отстояние три метра от него.

250 фиданки  черен бор и червен дъб ще бъдат засадени в район "Владислав Варненчик" във Варна на площадката, където се изсипваха земни маси от новостроящия се модерен спортен комплекс- това съобщи Николай Костадинов, който заедно със свои служители и доброволци участват в инициативата "Залеси Варна", организирана от община Варна и сайта "Гора. БГ" на територията на града и населените места. Най-малките участници бяха десетгодишните Ивайло Иванов и Кристиян Кръстев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.