Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризъм в условия на локдаун

Румен Драганов и Мариян Беляков пред БНР

Снимка: tourism.government.bg

"Българският туризъм стои стабилно", заяви пред БНР доц. Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес. По думите му мерките са прости и трябва да се насърчават гражданите да ги спазват, а не да се налагат ограничения в почивките на хората, под претекст, че политиците се грижат за здравето на гражданите на страните им:

"Мерките трябва да се вземат  лично от всеки един от нас. Отговорността е лична, а не отговорност на Ангела Меркел или Бойко Борисов, нито на министъра на туризма", категорично заяви Драганов.

Румен Драганов

Председателят на Конфедерацията на българския туристически бизнес подчерта, че има разписани правила, които включват два типа мерки - за опазване здравето и живота на персонала в туристическия сектор и на туристите:

"Има изискване да се спазва социална дистанция, да се поддържа висока хигиена. ... Нямаме заболявания с произход туризъм! Нещо, което се пренася се на главата на туризма, дори и сега с мерките за заведенията за хранене в хотелите. Погледнете смъртните случаи, погледнете болните, които се лекуват в интензивните отделения в болниците - там няма туристически кадри и няма хора, които са били на нощен клуб. 

По думите му хотелите в момента са с много ниска заетост и беше категоричен, че при такава ниска натовареност могат да се спазват без проблем мерките за дистанция и гостите на хотелите спокойно да се хранят в ресторантите към тях, а не да бъдат принуждавани да "се хранят върху бюро от кутия за обувки".

Доц. Драганов призова политическите решения да не бъдат "против", а да бъдат "за", в сложната обстановка за туризма.

В предаването "Неделя 150" Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, коментира, че още от месец май те подготвят зимния сезон в курорта:

"Не мисля, че преди 21-ви декември ще можем да отворим. Държавата е взела адекватна позиция. С министър Марияна Николова работим много добре".

Той изтъкна, че всички чуждестранни програми са спрени и 99% ще се разчита на българските туристи.

Мариян Беляков


Интервюто на Диана Янкулова с доц. Румен Драганов и Мариян Беляков в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна