Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 330 ареста на протести в Беларус

Демонстранти по улиците на Минск в неделя.
Снимка: БТА

Броят на задържаните на вчерашните протестни акции в Беларус надхвърли 330, по данни на правозащитния център „Вясна“, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

В списъка на правозащитния център, актуализиран в 21,30 часа местно време, фигурират 339 души.

Най-много са задържаните в столицата Минск - около 220 души, според местната полиция. Сред арестуваните са беларуски журналисти, лекар невролог, актриса, члена на Икономическата група на координационния съвет на опозицията.

Вчера в Минск и други градове се състоя протестна акция, наречена „Марш на съседите“ и организирана в нов формат. Демонстрантите бяха приканени да се събират по дворовете, а после да се включват в колони на малки групи вместо обичайните големи шествия в центъра на столицата, предадоха ТАСС и Франс прес.

Полицията разпръсна някои групи, хвърляйки гранати със сълзотворен газ. Електронното издание „Наша нива“ съобщи за изстрели.

Демонстрациите в страната привлякоха хиляди участници. Беларусите протестират срещу обявеното от властите преизбиране на президента Лукашенко на 9 август с над 80 на сто от гласовете, което опозицията оспорва.

Подкрепен от Москва, Лукашенко отказва да напусне поста си. В петък той заяви, че ще се оттегли от властта, когато бъде приета нова конституция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна