Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският хайку съюз чества 20-годишнина

Снимка: nationallibrary.bg

През ноември 2020 г. Българският хайку съюз (БХС) чества своята 20-а годишнина. Клуб „Писмена“ при Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ стана домакин на честването. Събитието беше отбелязано с четене и с представяне на юбилейно издание на сп. "Хайку свят".

Доц. д-р Петър Пламенов, съучредител и дългогодишин член на БХС, коментира събитието в "Артефир":

"Оказва се, че хайку, въпреки дългогодишните спорове, подобно на сонета, е световна форма. Дори днес се смята, че хайку е най-популярната форма на поезия в целия свят. През годините членовете на Българския хайку съюз са били около петдесетина души. Това изобщо не означава, че само толкова души пишат хайку поезия. Тази институция е създадена просто от любов и от желание за споделяне на едни идеи/мироглед/светоусещане, защото хайку е преди всичко е дно особено светоусещане. 

Въпреки превратностите и на нашата културна ситуация, и на българския доста труден темперамент хайку продължава да живее активно, да инспирира все повече духовна енергия, да се вглежда в уж дребното и незначителното, уж обикновеното и да открива най-ценното, най-важното, най-същественото, най-дълбокото и да показва как в най-малкото се отразява великото, голямото, непостижимото."

Доц. Пламенов смята, че българският дух се е оказал доста гъвкав за хайку поезията: "Ние си мислим, че сме доста корави и своенравни, а хайку поезията изисква две неща – нежност и състрадание. И когато се вглеждаме в наглед природната картина, всъщност ние преоткриваме нашата собствена душа, която се превръща в едно огромно ехо за всичко онова, което сякаш незабележимо преминава покрай нас."

"Краткостта не е порок, тя е закон, защото в хайку най-хубавото трябва да се премълчи, да дойде от съавтора читател. Целта на сполучливото хайку е не много да каже, а много да премълчи." – казва още Петър Пламенов.

Съюзът получи поздравителен адрес от проф. Гергана Петкова – ръководител на катедра „Японистика“ при СУ „Св. Климент Охридски”. Приветствие към членовете му отправи доц. д-р София Филипова, бивш председател на БХС, която разгледа историята на Съюза за изминалите 20 години. След това присъстващите бяха поздравени от дългогодишните членове на БХС Елисавета Шапкарева и доц. д-р Петър Пламенов. Кратко приветствие отправи и председателката на литературния салон „Евгения Марс“ – писателката и актриса Божидара Цекова. 

Програмата продължи с рецитал „Хайку за хайку” от стихове на членове на БХС в изпълнение на Красимира Казанджиева и Зорница Харизанова.

Беше представен брой 5-6/2020 на сп. „Хайку свят“ от Илиана Илиева, негов зам.-гл. редактор, която разгледа подробно съдържанието на новия брой. Гостите имаха възможност да си закупят от него, както и да се снабдят с липсващи им предишни броеве на списанието.

Накрая присъстващите се насладиха на рецитал от хайбуни на Елисавета Шапкарева, Стоянка Боянова, Венелина Петкова и Илияна Делева.

Събитието започна и завърши с музикалното изпълнение на Кристиан Симеонов (флейта) – дългогодишен приятел на Българския хайку съюз.

Снимки – Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна