Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се осигури ли алтернативно водоснабдяване за Бургаска област

язовир "Камчия"
Снимка: wikipedia

Цяла година над Бургаска област витае проблемът с предстоящата водна криза. Първи за пониженото ниво на язовир „Камчия“, със снимки и видеоклипове, информира още през януари лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Властта загуби 6 месеца в обяснения, че реална заплаха няма. След това запретна ръкави и започна изготвянето на проект за резервно водоснабдяване.

В началото на годината, когато за първи път се появиха предупреждения, че Бургаска област е заплашена от водна криза от ВиК дружеството успокоиха, че в язовир "Камчия" има вода за две години напред. И така 6 месеца по-късно министърът на околната среда и водите Емил Димитров увери жителите на областта, че водна криза не се задава. „Нормално е при суша водата в язовирите на намалява, каза министър Димитров:

"Може някъде да няма за земеделци, може да няма за промишленост, но за питейно-битови цели имаме навсякъде вода. Това не означава, че не трябва да пестим водата, напротив - всички ще трябва да ограничат потреблението, ограничили сме го и на Бургас. Вие не сте го усетили, защото вода има за вас, но ние сме предприели редица мерки, които не искаме да ги коментирам, но ние се опитваме водата, която ще стигне за една година, да стигне за две, която може да стигне за две - да стигне за четири".

През лятото стана ясно, че от ВиК дружеството са започнали изготвянето на проект за резервно водозахранване на областта от язовирите "Порой" и "Ахелой", а 3 месеца по-късно от партия „Възраждане“ отново биха камбаната, че язовир "Камчия" е със силно намалял дебит. Активисти на партията и лидерът им Костадин Костадинов се срещнаха с областния управител Вълчо Чолаков.

"Реално към момента в язовир "Камчия" има едва около 47 милиона кубика вода, които са достатъчни за още 6 месеца. Двата алтернативни водоизточника, които трябва да спасят положението, се говори от доста време, че трябва да се предприемат ремонти, но засега не са предприети ремонти. Искаме да разберем какво се случва", каза Виктория Върбанова от партия "Възраждане".

В отговор на предупрежденията, че областта е изправена пред водна криза областният управител Вълчо Чолаков заяви, че за осигуряването на резервно водоснабдяване вече са предприети действия.

"Започнати са процедури по изготвяне на парцеларни планове, от ВиК и съответните общини, които парцеларни планове предвиждат свързване на двата язовира към деривацията на "Камчия", по тези проекти вече се работи. В ход е и процедура за прехвърляне на собствеността на самите язовири, за да може да бъде осъществено съответното финансиране, като измислен е механизма, по който да стане това финансиране и спазвайки процедурите, които предвижда закона за извънредни ситуации, тези процедури да бъдат реализирани в по-съкратени срокове. По въпроса за резервното водоснабдяване се работи".

Недоволен от отговора, обаче, остана лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

"Това, което ни обясниха беше, че не са предприети все още действия за процедура по даване на статут на резервен водоизточник за двата язовира, за които се говори от Министерството, не са предприети действия за изграждане на локални пречиствателни станции, което трябва да стане. Питахме в какъв период от време ще се случи това. Нашата информация беше между 6 и 12 месеца, въпросът, който зададохме, след като още в самото начало на годината стана ясно, че ще има водна криза - защо не са предприели тези действия тогава, за да сме сигурни и спокойни, че сега вече този процес ще е приключил - не получи отговор, не са предприети такива действия. Питахме кога ще започнат, Чолаков не знае кога ще започнат, така или иначе това не зависи от него, а от МРРБ".

Сега вече в края на годината - времето напредва, а реализирането на проекта за осигуряване на резервни количества питейна вода за Бургаска област се забавя. Забавя се и процедурата по прехвърляне на собствеността на двата язовира - "Порой" и "Ахелой" на областната управа в Бургас, за да може тя да ги предостави за експлоатация на ВиК дружеството. До края на май ще стигне водата в язовир "Камчия" за битови нужди, за пореден път казаха  от ВиК дружеството в Бургас. Идейният проект за включването на язовирите "Порой" и "Ахелой" към деривация Бургас вече е готов. Парите в размер на 60 милиона лева са осигурени, единствено процедурите, които държавното дружество е задължено да спазва могат да забавят процеса, каза говорителят на ВиК Бургас Димитър Гюров.

"По принцип ситуацията е непроменена от началото на тази година - няма дъжд, няма сняг. Това на нас наистина много ни тежи, не само на нас, а и на всички жители на Бургаска област. В язовир "Камчия" има вода до края на месец май. Природата се надявам да бъде благосклонна към нас и да има дъжд и сняг тази година, за да не стигаме до критични ситуации. Това, което зависи от нас, ние сме го направили. Ние вече имаме идеен проект за двата язовира "Порой" и "Ахелой", които ще подпомогнат водоснабдяването на Бургаска област".

Ако държавата продължи да забавя процедурите по стартирането на проекта за резервно водоснабдяване, възможно е той да не бъде изпълнен в срок. Логично е това да притесни министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Проблемът, обаче ще се реши не с обвинения, а с действия.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна