Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Декемврийската среща на върха ще бъде ключова за бюджета на ЕС

Федералният канцлер Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата на върха на лидерите на Европейския съюз през следващия месец ще бъде от ключово значение при определянето на решението, което ще позволи приемането на бюджета на ЕС и на фонда за възстановяване от коронавирусната криза въпреки възраженията на Полша и Унгария, заяви в понеделник германският канцлер Ангела Меркел, съобщава Ройтер.

"Надявам се и поне се опитваме да намерим решение, тъй като това ще бъде много важен сигнал. За съжаление не мога да съобщя, че мисията е изпълнена, въпреки че бих искал да го направя", посочи тя.

"На 10-и и 11-ти декември имаме много важна среща на върха и се надяваме да стигнем до добро решение", добави Меркел.

Относно другата важна тема свързана с Брекзит, Ангела Меркел посочи, че с изтичането на времето за постигане на споразумение относно бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз, някои държави членки стават все по-нетърпеливи.

Тя посочи управлението, конкурентни условия на конкуренция, желанието на Великобритания за достъп до енергийния пазар на ЕС и желанието на ЕС за продължаване на достъпа до риболовни зони край бреговете на Великобритания като ключови пречки за постигане на търговска Брекзит сделка.

"Надяваме се, че преговорите ще имат добър край. Ние не се нуждаем от сделка на всяка цена и дадохме ясно да се разбере това. Сделката обаче е в интерес на всички", посочи Меркел.

Относно третия важен въпрос свързан с Covid-19, германският канцлер заяви, че негативните ефекти от коронавирусната пандемия ще продължават да се усещат през следващите години.

В тази връзка Меркел добави, че "приемането на фонда за възстановяване и бюджета на ЕС" може да помогне за смекчаване на щетите, нанесени от Covid-19, и призова членовете на Европейския съюз да активизират усилията си за намиране на решение, приемливо за всички страни.

На редовна пресконференцията нейният говорител Щефан Зайберт пък каза, че страните членки на Европейския съюз не трябва да подкопават контактните ограничения, целящи да забавят разпространението на заразата Covid-19, като позволят на ски сезона да започне рано.

"Няма смисъл да се подкопават националните ограничения за контакт, като се стартира ски сезона твърде рано", заяви той.

Миналата седмица Меркел посочи, че Германия иска алпийските страни да оставят затворени техните ски курорти, за да помогнат в борбата с пандемията, но постигането на споразумение със съседна Австрия се оказва трудно.

Агенция Ройтерс напомня, че в първата вълна на коронавируса в началото на годината много германци бяха заразени именно австрийския ски курорт Ишгъл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени