Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Атанас Славов: Пороците на законодателния процес бяха пренесени върху конституционния

Отвсякъде валят непредсказуеми проекти за закони с дългосрочни негативни последици, казва юристът

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес Конституционният съд да обяви решението си противоречи ли на основния закон временната парламентарна комисия, която беше създадена, за да обсъди, анализира и направи конкретни предложения за промени в проекта на ГЕРБ за нова Конституция. 

Миналата седмица в Народното събрание стана ясно, че няма мнозинство за нова Конституция, а самата комисия бе закрита.

Преподавателят по конституционно право Атанас Славов очаква делото да бъде прекратено предвид отпадналия предмет. В мотивите, които ще даде Конституционният съд обаче ще има много ясни тези и много ясни указания към бъдещи мнозинства, които се опитват да злоупотребяват с една конституционна процедура, заяви той пред БНР. 
Решението на Конституционния съд според него би изяснило най-малкото какви са компетенциите на обикновено Народно събрание, когато започва процес за изменения на Конституцията или за приемането на новаИма различни интерпретации дали изобщо е допустима такава комисия или не, уточни Славов.

„Това, което управляващите произведоха с този несполучлив нов проект за Конституция, е, че затвърдиха нашия имидж на държава, която не спазва поети ангажименти, държава, която целенасочено злоупотребява със свои конституционни процедури“, коментира Атанас Славов в предаването „Преди всички“. . Това според него може да се прочете и в становището на Венецианската комисия.

И ако управляващите се мислеха, че ще използват и Венецианската комисия, така както сега се използва Конституционният съд – да вади горещите картофи от огъня, това този път не се получи.“

Снимка: БГНЕС

Целият законодателен процес в България търпи много сериозни критики, но ние се отличихме и с това, че приложихме тази законодателна процедура и към един конституционен проект, допълни Славов. „Тоест всички пороци, които имаме в обикновения законодателен процес, ние ги наложихме върху конституционния процес, което е скандално като практика.“

Жалко е, че подобни процеси са възможни в българския парламент, а институциите не си дават сметка за дългосрочните негативни последици върху обществото, изтъкна юристът.

Въобще върху възможността ние да планираме своя живот с тези непредсказуеми проекти, които постоянно валят отвсякъде – било за закони, било за конституционни промени. Това означава, че базисни демократични стандарти не се спазват.“ 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна