Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договори за 3 млн. лв. в Кюстендилска област в подкрепа на малките фирми

Снимка: Ани Петрова

341 дoгoвoра общо за около 3 млн. лева ca cĸлючeни в Kюcтeндилска област пo пpoцeдypaта „Πoдĸpeпa зa миĸpo и мaлĸи пpeдпpиятия зa пpeoдoлявaнe нa пocлeдcтвиятa oт пaндeмиятa oт СОVІD-19“. Пoдпoмaгaнeто е с  oт 3000 дo 10 000 лв.

Регионът е сред най-активните по тази мярка в страната, коментираха от областния информационен център.

Кандидатствалите по тази мярка фирма в региона са били и повече. Изискването е да са регистрирали спад с 20% в оборота за месец април 2020 година спрямо месечния оборот за 2019-а.

Имало е и немалко неодобрени от кандидатите, каза управителят на Областния информационен център Любомира Велинова:

"Можеха да кандидатстват само тези, които имат оборот за 2019-а над 30 000 лева. При нас имаше запитвания доста от фирми, които обаче имат под този праг. Има такива, които не са одобрени. Те не са одобрени, защото не са представили документи, които са изисквани от тях на етап "оценка". Обаче голяма част от фирмите имаха проблем с електронния подпис".

Поради големия обществен интерес към процедурата беше взето решение бюджетът да бъде удължен с допълнителни 52 милиона лева. Въз основа на това предстои сформирането на нова оценителна комисия, която ще преразгледа отхвърлените проекти предложения и ще се даде възможност на допуснатите кандидати, които не са представили в срок или съгласно изискванията определените документи, също да получат финансова помощ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна