Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

План за ваксиниране - до четвъртък, ваксинирането - след Нова година

Правителството одобри Национален план за готовност при пандемия

| обновено на 02.12.20 в 12:33
Министър Ангелов и доц. Кунчев (вляво) бяха сред участниците в днешния брифинг.
Снимка: БГНЕС

На редовно заседание на Министерски съвет бе приет Национален план за готовност при пандемия. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Основните цели на плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби – здравеопазване, сигурност, транспорт и др.; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

„Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозния процес“, подчерта министър Ангелов.

От своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че в изпълнение на решение на Народното събрание е разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии.

Такъв план дава основните насоки и точки, като се започне от това наистина как да прекъснем епидемичния процес, да намалим броя на засегнатите лица и да намалим заболеваемостта и смъртността, да осигурим в най-кратък срок, както това се случва за Covid-19, да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура, посочи доц. Кунчев.

Ключово значение има комуникацията – посланията към хората, правдивата и навременна информация и на какъв език я казваме – дали той е разбираем за хората, каза още той. 

Рано или късно, но със сигурност след Нова година, ние ще започнем имунизация за този вирус. Представете си, че ще има хора, които ще кажат: „не, не вярваме на тези ваксини и не искаме да се имунизираме“, тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве като има ясни правила в епидемиологията, че не имунизираш ли 60-70 процента от населението фактически не опазваш общественото здраве, а само този, който се е имунизирал, обяви главният държавен здравен инспектор. 

До четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. Този план ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за утвърждаване, а днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините – проф. д-р Красимир Гигов, ген. директор на Българския червен кръст“, съобщи още министър Ангелов.

Ваксините ще бъдат доброволни, всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Ангажимент на Координационния съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран срещу Covid-19, ще получи ваксина, такава, каквато пожелае“, подчерта още министърът и отбеляза, че ваксините, които ще пристигнат в България ще са същите, както и в останалите страни от ЕС.

Ваксинирането срещу Covid-19 в България ще може да започне след Нова година. Още тази седмица ще бъде готов Националният план за ваксинация, а здравните инспекции в София и Бургас и държавната фирма "Булбио" ще получат фризери, в които ще бъде съхранявани поръчаните дози от ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек".

Три фризера от 850 л ще дойдат до края на седмицата – те ще са достатъчни за първата доставка на ваксините на „Пфайзер“, които се чакат в края на тази година или началото на следващата. Впоследствие и всички РЗИ в страната ще имат фризери за съхранение.

„Тогава, когато дойде ваксината в България и тя бъде разпространена в хладилната мрежа, която ние сме изградили логистично, една седмица след това ще може да започне ваксинирането. Какви ще са изискванията? Винаги за всяка една ваксина човек трябва да бъде здрави и именно затова те ще се поставят от лекар. Личните лекари ще участват, когато започнем да правим масовата имунизация на всички български граждани, когато сме преминали имунизацията на таргетните групи, високорисковите групи, с които ще започнем“, подчерта Ангелов.

Ще има кампания за разясняване на характеристиките на ваксините.

Министърът заяви, че се наблюдава лек ефект от мерките срещу Covid-19, но все още е рано да се каже. Ако те дадат резултат, има визия кои ще са първите отворени – детските градини и яслите.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени