Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Първите 20“ години на века в 20 разказа, събрани в един сборник

Двайсет разказа говорят за първите две десетилетия на XXI век. Те са събрани в своеобразното продължение на онлайн инициативата „Декамерон2020“ – сборникът „Първите 20“. Негов съставител е Александър Шпатов, писател и автор на предговора в книгата.

„Разказите си говорят един с друг. Много е интересно човек да си даде сметка за 20 години колко много неща са се променили в България. Това се издава от отделни детайли вътре в самите разкази“, сподели в „Артефир“ Шпатов, като направи уточнението, че „Първите 20“ събира едни от най-популярните текстове, написани през последните години, но не и най-добрите.

Сред съвременните ни разказвачи, подбрани в сборника, са Алек Попов, Георги Господинов, Елена Алексиева, Здравка Евтимова, Калин Терзийски, Мирослав Пенков, Захари Карабашлиев и Радослав Парушев.

„Разглеждам „Първите 20“ като книга, която може да ти събере накуп доста идеи за последващо четене. Човек, ако си хареса конкретен автор, после може и да посегне вече към истинските му книги, към сборниците му. Разбира се, аз не вярвам на всеки читател да му харесат всички разкази. Това е невъзможно, разказите са много различни един от друг, но със сигурност човек, който изчете книгата, ще намери по няколко много интересни автора за него самия“, добави още съставителят.

Александър Шпатов вярва, че разказите са истинско убежище във време на изпитания. Те са и най-българският жанр. Според него, когато човек пише разкази, той неминуемо влиза в диалог с тази родна традиция и я надгражда.

А защо освен всичко друго разказът е и подценяван жанр – чуйте в звуковия файл. В него Шпатов разказва и още за „Първите 20“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна