Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голото парти в Брюксел - какво се случи

Йозеф Сайер
Снимка: Европейски парламент

Полицията в Брюксел прекрати парти с участието на 25 души, сред тях дипломати и унгарски евродепутат. Присъстващите на събирането бяха глобени за нарушаване на ограниченията срещу пандемията, а унгарският евродепутат Йожеф Сайер подаде оставка.

В в 21 часа вечерта в петък полицията получава сигнал от съседи за силен шум и вероятно нарушаване на ограниченията за пандемията в апартамент в центъра на белгийската столица Брюксел. Когато пристигат на място, органите на реда откриват 25 души, предимно голи, двама от тях се позовават на дипломатически имунитет.

Минувач казва на полицията, че е видял човек да се опита да избяга по водосточната тръба, ръцете му били в кръв, вероятно се е наранил, докато се опитва да избяга. Полицаите откриват наркотици в раницата му, а впоследствие мъжът е идентифициран с като Йожеф Сайер.

Унгарският евродепутат е един от първите членове на управляващата в Унгария партия ФИДЕС. Член е на Европейския парламент от 16 години, изявен хомофоб, съпругата му е конституционен съдия, а самият той е един от авторите на текстове от унгарската конституция, които определят брака като съюз между мъж и жена.

В събота Сайер обяви, че подава оставка като евродепутат и не отрече да е присъствал на оргията в центъра на Брюксел, но пък отрича да е притежавал или употребявал наркотици.

Случаят предизвика истинска буря от реакции, особено на фона на тежките преговори за новия многогодишен бюджет и  заплахата от вето на Полша и Унгария заради обвързването на евросредствата с върховенството на закона.

Защо от всички 25 присъстващи на оргията се посочва името само на евродепутата от ФИДЕС, реагират общественици в Унгария, които поддържат правителството на Виктор Орбан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени