Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания първа в света почва масово ваксиниране срещу Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският регулатор за лекарствата постанови, че ваксината на "Пфайзер-Биоентек" срещу Covid-19, е напълно безопасна и от следващата седмица Великобритания ще бъде първата държава, която започва програма за масово ваксиниране.

Първите 800 000 дози от ваксината ще бъдат доставени в близките дни от Белгия, съобщиха от "Пфайзер-Биоентек". Министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че националното здравепазване ще конкаткува с хората, които първи ще бъдат ваксинирани.

Начело в списъка с приоритети са възрастните хора в домовете за социални грижи и обслужващия ги персонал, а след това са хората над 80-години и медицинските работници на първа линия в битката с Covid-19.

Тъй като болниците имат възможност за складиране на ваксината при температура от минус 70 градуса, което е основно изискване, първите ваксини ще бъдат направени именно в болници, така че материалът да бъде използван максимално ефективно.

По принцип три са местата, къдзето ще се извършва ваксиниране – болници, специални центнрове за ваксиниране и обществени центрове, в които това ще бъде задача на местните джипита и фармацевтите.

Мат Ханкок заяви, че ваксинирането започва следващата седмица, а първият министър на Шотландия Никола Стържън бе по-конкретна, като посочи следващия вторник.

Ваксинирането няма да е задължително и е безплатно. Ще се правят по две инжекции с интервал между тях от три седмици. Правителството призова хората да останат бдителни и да спазват разпоредбите в местните карантини.

Мат Ханкок заяви, че 2020-та е била ужасна година, но 2021 ще бъде по-добра.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна