Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Ноев: България е в международна изолация, не трябва да се прибързва за Северна Македония

В България има национален консенсус по отношенията с РСМ, посочи той

Бойко Ноев
Снимка: Стопкадър, bTV

"Очевидно е, че правителството е под силен международен натиск, България е в сериозна международна изолация в момента. Поради това не трябва да се прибързва", каза пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, във връзка с писмото, в което изразяват обща позиция с бившия министър на външните работи Ивайло Калфин по темата за пътя на РСМ към ЕС.

"България и Република Северна Македония достигнаха важен кръстопът в своето общуване и от посоката, в която ще поемат, зависи тяхното бъдеще", пишат Ноев и Калфин.

"Основният въпрос, който подчертаваме, е стратегическият интерес на България и нейната отговорност държавите от Западните Балкани, особено Северна Македония да стане член на ЕС".

Според Ноев трябва да има гаранции за България, че каквито и договорености да бъдат постигнати - те ще бъдат изпълнявани и ще станат необратими и "имунизирани срещу евентуални политически и други конюнктурни фактори за в бъдеще".

"България формално може да си позволи лукса да чака години, но не е в наш интерес. ... Подобряването на отношенията и сближаването със Северна Македония е много по-важно за България, отколкото разширяването на ЕС със Западните Балкани. Много по-важно е с нашите братя да бъдем по-близки, каквито сме били исторически и каквито трябва да бъдем. А разширяването на ЕС може и да почака". 

По думите на Ноев все по-силни стават в РСМ гласовете, които признават "реалностите преди основаването на тази държави през 1944-1945 година":

"Това са процеси, които вървят в правилна посока, но трябва време. Но не трябва да се губи политическият момент".

Той беше категоричен, че се отнася много критично към начина, по който България води преговорите със Северна Македония и изтъкна, че изцяло виновно е МВнР за това, че страните от ЕС не ни разбират:

"Упреците от нашите партньори в ЕС са, че те не ни разбират. Не разбират защо България спира РСМ за ЕС". 

Ноев подчерта, че в България има национален консенсус по отношенията с Република Северна Македония. 

Интервюто на Диана Янкулова с Бойко Ноев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Бойко Ноев в студиото на БНР


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени