Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската агенция за лекарствата отхвърли твърденията, че страната получава по-бързо ваксина заради Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската агенция за лекарствата и здравните продукти отхвърли казаното от министъра на здравеопазването Мат Ханкок, че Великобритания ще получи по-бързо първата ваксина срещу Covid-19 благодарение на Брекзит.

Първите пратки с новата ваксина на Пфайзер-Бионтек се очакват да пристигнат на Острова още днес и някои британски политици побързаха да се похвалят с това, че Великобритания е първата държава на Запад, одобрила използването на ваксината и масовото имунизиране.

Министърът на здравепозването Мат Ханкок дори заяви, че това е станало благодарение на Брекзит, че това е победа за Обединеното кралство, за което бе критикуван в Европа.

Изпълнителният директор на британския регулатор Джун Рейн обаче заяви, че процесът на одобрение е бил в съответствие с европейските закони, които остават в сила до края на „преходния период“.

Самият Борис Джонсън не се ангажира с казаното от Мат Ханкок. А водещият експерт на Съединените щати по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи коментира, че Великобритания не е подходила достатъчно внимателно в опита си да бъде няколко дни преди останалите.

“Ако лекомислено избързвате, хората могат и да не искат да се ваксинират“, посочи Фаучи. Между другото тази сутрин повече от два часа по Би Би Си заместник главният медицински съветник на правителството професор Джонатан Ван-Там отговаря на лавината от въпроси на граждани по повод на ваксинацията, която трябва да започне следващата седмица. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени