Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат специален прокурор да разследва главния

| обновено на 03.12.20 в 18:18
Снимка: БНТ

Прокурорът, разследващ главния, да е с мандат от 7 години и да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет с обикновено мнозинство.

Това предлагат управляващите в проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт.

Според Красимир Ципов и Десислава Атанасова от ГЕРБ, предложенията са следствие от доклада на Европейската комисия за върховенството на правото и препоръките на Венецианската комисия.

Предложението на ГЕРБ и "Обединените патриоти" за фигурата прокурора, разследващ главния прокурор редактира това на Министерския съвет от преди година.

В оригинала се предвиждаше това да е завеждащият Инспектората във Върховната касационна прокуратура и да се избира от Прокурорската колегия.

Този модел беше разкритикуван от Венецианската комисия. Това плюс тълкувателното решение на КС, според което прокурорът, разследващ Обвинител номер едно, действа само по вътрешно убеждение, са причината за новото предложение. Според него - специален прокурор  ще могат да предлагат шестима от членове на Прокурорската колегия. Той може да е  върховен съдия или прокурор с минимум 12 години стаж и високи професионални и морални качества:

Управляващите предлагат делата срещу главния прокурор да се гледат в специализираните съдилища, а ниският праг на избор - до обикновено мнозинство, а не квалифицирано, както е при тримата големи в съдебната власт, е за да има синхрон с избора на обикновените административни ръководители.

Според вносителите прокурорът, разследващ главния, ще се занимава само с това, ще може да бъде сезиран директно, ще е изключен от вътрешния инстанционен контрол в прокуратурата, тоест ще действа свободно и само по вътрешно убеждения, а тази независимост ще се гарантира от разминавето на неговия и на Обвинител номер едно 7-годишен мандат. 

Проектозаконът ще бъде пратен за становище на Венецианската комисия, а ако тя каже "да", ще влезе в пленарната зала и до три месеца след приемането му трябва да има избран специален прокурор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна