Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Андреева: Субсидията за българската филмова продукция трябва да е насочена към местните продуценти

Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV BG

Допълнителни 25 милиона лева годишна субсидия за българската филмова продукция гласува на първо четене мнозинството в Народното събрание. С промените в Закона за филмовата индустрия депутатите подкрепиха финансовата рамка за българското кино да се разшири, от 7 игрални филма да се произвеждат 12, от 14 документалните да станат 22 и да има до 250 часа за анимация. Левицата даде принципна подкрепа, но настоя за въвеждане на ефективен контрол на разходваните средства.

Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата, нарече законодателните промени "манифест на лобизма".

"Практиката на финансови стимули, възникнала в държавите членки на Европейския съюз, и то в старите държави членки, като стимул за дебютното кино, нискобюджетното кино, което се осъществява и се произвежда от държавите членки. Те не са възникнали като инструмент, който единствено и само стимулира чуждестранни кинопродукции и дискриминира националните продуценти", допълни Андреева.

Според Андреева стимулите трябва да са насочени към местните продуценти, към нискобюджетното кино, към дебютното кино и след това към чуждестранни компании и чуждестранните продукции.

"В мотивите отсъстват категорични числа, които доказват на основата на анализ, разходи, ползи, колко е добавената стойност в момента на филмовата индустрия, колко са заетите и с колко биха нараснали при положение, че 15 милиона годишно ще се разходват по отношение на финансовите стимули", допълни Андреева.

През август беше даден срок за обществено обсъждане на предложените промени в Закона за филмовата индустрия.

Структурата на показа на европейско ниво включва следното съотношение - 60 към 40 приблизително е американското кино спрямо европейското.

"В България 83%, по данни на Националния статистически институт, е показа на американско кино в кината, т.е. българските филми и европейските имат 15%, българското кино е с показ 5-6%. Това означава, че всички средства, които инвестираме в производство, трябва да достигнат до българския зрител, а това не се случва".


Репортажа и интервюто можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна