Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Златен ритон" стартира тази вечер онлайн

Снимка: zlatenriton.bg

Тази вечер започва 25-ото издание на фестивала за българско документално и анимационно кино "Златен ритон". Откриването, както и целият фестивал, ще се проведат онлайн, а достъпът до филмите ще е безплатен за зрителите.

12 анимационни и 24 документални филма са селектирани в конкурсната програма.

Откриването ще е в 19.00 с кратка церемония, а след нея ще бъде прожектиран филмът "Берлин - да прескочиш стената". Лентата е копродукция между Франция, Канада и България. Режисьор и сценарист е Жан Бержерон, който в рамките на 53 минути прави 155-километрова обиколка на Берлинската стена, каквато е била през 1987 година благодарение на уникален видеоархив, останал заключен 30 години.

Възпроизведени са няколко бягства, а целта е публиката да преосмисли истинските мащаби на Стената на срама, както и нейното политическо поражение, казва Жана Караиванова - директор на Националния филмов център, който е организатор на фестивала:

"Той е копродукция европейска. Българското кино отдавна вече и все повече не стои само в локален контекст, а в европейски. Повечето от филмите продуцентите финансират с помощта на копродуценти, свои колеги от Европа. Цялата тази интернационалност на създаването на национален продукт, която е и един от белезите на Европа, е много важна за нас и това е част от нещата, заради които избрахме този филм като откриващ".

Фестивалът "Златен ритон" продължава до 10 декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна