Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна кампания за набиране на средства за бездомните кучета и котки във Велико Търново

| обновено на 06.12.20 в 19:59
Снимка: Здравка Маслянкова

Ръчно изработени сувенири, картички и празнична украса продава на Коледния базар във Велико Търново с благотворителна цел сдружението „Приятели на животните“. Средствата са за бездомните животни, поясни доброволецът Йоана Савова:

„Забелязвам масово, който мине от тук, почти всички се спират, гледат нещо да си купи, това означава, че има надежда за добро у хората.

Парите ще се използват за най-различни неща като лечения, някакви спешни операции, главно за кастриране на котки, за храна на приюта за бездомни кучета в Шемшево.

"Там имат нужда от осиновявания, от доброволци. Местата винаги са пълни, няма място за нови случаи да се приемат, а то постоянно има някакви нови и спешни случаи, а доброволци за осиновяване няма, да се грижат за тях, да им дават малко повечко любов. Това е, нищо повече не искат животните“. 

В коледната къщичка на сдружението „Приятели на животните“ може да се донесе и храна, топли дрешки, одеяла, които отиват в помощ на общинския приют за кучета във великотърновското село Шемшево.

С влошаването на метеорологичните условия и със затварянето на заведенията за хранене оцеляването на бездомните животни става още по-трудно, споделя с болка доброволката Йоана Савова:

Кучета и котки в студа, в снега, които не зная как ще оцелеят и тази зима. Заведенията са затворени. Повечето заведения си хранеха определени котки и кучета, които са си харесали, сега не получават помощ от никъде".

Пред коледната къщичка на „Приятели на животните“ във Велико Търново реда си чакаха хора от всякакви възрасти, за да си купят играчка или коледна украса и да оставят пари, с които да бъде оказана адекватна грижа за бездомните кучета и котки:

Всяка година от тук си купувам по нещо, защото е благотворително, да им помогнем, малка подкрепа към бездомните животни“.

„Дори храня животните доста често, имам поне две кутии с храна в колата. Хора сме, трябва да ги храним поне“.

„И аз в чантата имам храна за кучета. Обичам да ги храня. Те няма на кого да разчитат, освен на нас. Просто обичам животните и обичам да им помагам. Не обичам  да виждам животни на улицата, още повече през зимата“.

„Ставам по-емоционална и решавам, че трябва да помогна, да накараме и другите хора не само да си купуват палачинки и храна, а и нещо, което да бъде от полза и на животинките, не само на хората. Животните остават настрана, само тези, които по принцип ги обичат и се грижат за тях, продължават“.

Миналата година сдружението „Приятели на животните“ и неговите доброволци събраха в благотворителната си инициатива на коледния базар във Велико Търново над шест хиляди лева за храна на бездомните животни и за кастрации на домашни и улични котки.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!