Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниела Петкова: Хората да имат ускорен достъп до парите си в универсалните фондове

По думите ѝ това е антикризисна мярка

Даниела Петкова
Снимка: личен архив

Частните пенсионни фондове държат в българските банки кеш в размер на над 1 млрд. лева. Готови сме тези пари да ги платим на населението. И това ще стане почти веднага. Законът регламентира да има възможности за плащания - изцяло възстановяване на сумата от партидата, разсрочено или пожизнено плащане“. Това обясни пред БНР Даниела Петкова, член на УС на частните пенсионни фондове

Тя поясни, че хората имат права да си получат парите при навършване на възраст, за разлика от правата при получаване на държавна пенсия, където освен възраст се изисква и стаж

80% от хората, от жените, при навършване на възраст имат интерес да си вземат еднократно или разсрочено парите. Около 25% от жените, които имат натрупани в партидите си до 2500 лева, вероятно нямат стаж и все още няма да имат възможност да се пенсионират. Около 50% от жените биха получили минимална пенсия от ДОО, тя е гарантирана и не би могла да се преизчислява, а те еднократно или разсрочено ще си получат сумите от универсалния фонд“. 

Даниела Петкова е категорична, че в условията на настоящата криза трябва да се даде възможност фондовете да плащат пари на хората, като за тези с минимална пенсия от НОИ това ще е най-изгодно, тъй като ще получат и парите от партидите си:

„Около 50% ще си получат отново еднократно или разсрочено сумите от универсален фонд в един много важен от тях момент.  Не е малко да получиш сума от 6000 - 7000 лева, защото долу-горе това е границата, над която вече сумите по партидите са достатъчни, за да започне да се изчислява пожизнена пенсия“.

Хора с пари във фондовете между 8000 и 13 000 лева ще имат пожизнени пенсии между 50 и 70 лева и те трябва да преценяват дали ще е по-изгодно да вземат една или две пенсии, като проверят какво би им отпуснал НОИ. 10 на сто от осигурените за втора пенсия имат над 15 000 лева. За тях прогнозите сочат: 

„Сумарно пенсионният им доход ще бъде по-висок, отколкото, ако получават само държавна пенсия“.

В предаването „12+3“ Даниела Петкова изрази опасения, че в последния момент нещо може да се промени в законодателството за втория стълб, така че да се попречи на хората да имат достъп до парите

Прави се, за да се прехвърлят парите в НОИ... Искаме ускорен достъп до парите на хората в универсалните фондове, антикризисна мярка е. Единственото което се иска държавата, политиците, синдикатите да разрешат да си ги получат“. 

Петкова посочи, че до този момент най-високата пенсия, която е изчислена, е 173 лева

Интервюто с Даниела Петкова можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.