Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Необходима е прозрачна информационна кампания за ваксините

Все още я има инерцията и липсва единна европейска здравна политика, а Европейският съюз има само добавена стойност да координира страните членки. Това каза пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев.

В предаването „Преди всички“ той изтъкна, че „не може да има компромис по отношение на сигурността и не трябва бързането да означава, че може да се пропусне някой етап от процеса на одобрение на ваксините“.

Относно съмненията и съпротивата срещу масовото ваксиниране в различни страни в Европа Ковачев отбеляза, че е необходима „абсолютно прозрачна информационна кампания по отношение на всяка от ваксините с точни научни данни“. По думите му конспиративните теории в социалните мрежи водят до това, че „притесненията са абсолютно легитимни, затова е нужно да има колкото се може по-пълна информационна кампания по отношение на ваксините“.

Специалисти трябва да обясняват за всяка отделна група какъв би бил ефектът от поставянето на ваксината, смята евродепутатът.

По темата за т.нар. имунизационни паспорти и пътуване срещу задължително поставена ваксина Ковачев коментира:

Това със сигурност не може да бъде европейска политика, защото Европейският съюз няма такива компетенции. Страните членки могат обаче да налагат ограничения".

И сега ситуацията е такава, допълни Андрей Ковачев и даде пример с липсата на единен формуляр за пътуванията в Съюза.

Ковачев смята, че по модела на Кипър и на други места може да бъде въведена практиката ако имаш ваксина, да не важат определени ограничения – например валиден PCR тест или карантиниране за определен брой дни. „Но това са съвсем начални размисли върху възможните варианти".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна