Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова: Чака ни пик на безработицата

НСИ отчита рязко увеличение на новорегистрираните безработни

| обновено на 08.12.20 в 14:27
2
Ваня Григорова
Снимка: Личен архив

Рязко увеличение на новорегистрираните безработни отчита Националният статистически институт за първата седмица на декември - над 14 200 души. Данните са от специализираното наблюдение на пазара на труда заради Covid-19. 

Регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари, когато започна това наблюдение, до 6 декември, са малко над 361 000 души.

Данните сочат, че за периода 30 ноември – 6 декември постъпилите на работа чрез бюрата по труда са малко над 3400 души. 

За сравнение – в последната седмица на ноември (23-29 ноември) новорегистрираните безработни в цялата страна са малко над 6300, а постъпилите на работа – малко над 3720.

За първата седмица на декември най-драстичен е броят на новорегистрираните в София-град – 1264-ма, срещу само 411 души, които са устроени на работа.

В редица други области на страната, сред които Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна, новорегистрираните безработни за първата седмица на декември са по над 1000 души.

Данните от специализираното изследване показват, че общо за периода 3 февруари – 6 декември постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са малко над 227 500 души


Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира, че е нормално да се освобождават сезонни работници, но и че коронавирусът има отношение към нарастването на безработицата

Това доказва, че мерките не са толкова ефективни, колкото им се иска на управляващите. Има поредица изисквания към работодателите и това, което ги възпира е, че трябва да отговарят на изискванията за помощ от държавата. Има и много хора на временни договори, които лесно се освобождават, когато фирмата има проблем... 35% от започналите отново работа след извънредното положение са се върнали обратно на работа, което показва, че е имало уговорка, но това става за сметка на правата им като осигурени лица в последствие“. 

Григорова поясни, че тези 14 000 регистрирани са само официалната бройка, което изкривява реалните факти

„Желанието да се минимизират средствата за подпомагане на работниците и на бизнеса ще доведат до по-тежък удар върху икономиката и върху хората... Водеща е финансовата, а не социалната целесъобразност“. 

Ваня Григорова е категорична, че ще бъдем свидетели на пик на безработицата

„Мярката за 24 лева при неплатен отпуск са направени така, че средствата да се дължат от момента, в който заявлението от страна на работодателя получи одобрение. Това означава, че те дори да са подали заявление на 30-и, то най-рано след 10 дни ще започнат да се изплащат средствата, но тези десет дни няма да бъдат покрити от никого“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
БТА, архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна