Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 15 документални филма започва пилотно нов фестивал в София

От 10 до 18 декември е "нулевото" онлайн издание

Снимка: documental.bg

Международният филмов фестивал за документално кино СофияДокументал (Sofia DocuMental) ще се състои за първи път в София от 10 до 18 декември.

Всъщност това ще бъде неговото "нулево издание", а фокус са филмите, посветени на човешките права.

От утре за първи път пред българска публика изцяло онлайн ще бъдат представени 15 филма, сред които са номинираният за Оскар „За Сама” (For Sama), награденият с голямата награда за 2020 г.в Сънданс филм на Хуберт Заупер Епицентър”, филм за най-известния графити артист Банкси, най-търсеният” (Banksy MOST wanted), както и биографичният филм за музиканта и активист M.I.A („MATANGI / MAYA / M.I.A.").

„Кинофестивал като този не може да се разгърне в пълния си обем и потенциал, затова се прави нулево издание“, обясни пред Радио София Мартичка Божилова, фестивален директор (Балкански документален център).

Откриването ще бъде с копродукцията „Радиомълчание“, който представя трудния и опасен път на разследващите журналисти, за които да бъдат в опозиция се превръща във въпрос на оцеляване.

Кадър от откриващия филм „Радиомълчание“

„Документалното кино е мощно средство да променим реалността, в която живеем. Особено с документални филми като този. Те въздействат на хората, формират съзнанието и поведението им, „стреляйки“ право в целта“, казва мексиканската журналистка Кармен Аристеги, уволнена от радиостанцията си през 2015 г.

Ще има и специална среща с въпроси към режисьорката на филма от 19:30, след което ще има и разговор с българските журналисти Силвия Великова (БНР), Росен Босев и Полина Паунова, допълни Мартичка Божилова.

Среща на публиката с автори на филми ще има и при други прожекции.

Елена Пъневска разговаря с Мартичка Божилова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени