Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: София и Скопие да седнат на масата на преговорите, да се върнат към устоите на договора

Според евродепутата не бива да се получава състезание по национализъм

Снимка: архив

София и Скопие трябва да се върнат на масата на преговорите, да се върнат към устоите на договора и понятието „обща“, а не да се вторачваме в краткосрочния хоризонт до март. Това мнение изрази пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк след представянето на доклада му за Република Северна Македония в Европейския парламент. За да намерим решение, трябва да се върнем към договора за приятелство и добросъседство. Нарушено е доверието в договора, смята Кючюк.

В този процес няма печеливши, независимо че изборите в България са след три месеца, категоричен е Илхан Кючюк. „И това наистина не трябва да бъде някакво националистическо шоу, състезание по национализъм. Защото единият национализъм сам по себе си поражда друг национализъм.“

„Трябва да намерим начин радикалният, крайният македонизъм да бъде смирен в рамките на общия диалог между двете държави“, коментира евродепутатът в предаването „Преди всички“.

Според Кючюк по-реалистичен вариант е да заложим на добра подготовка през следващите шест месеца в очакване на словенското председателство, което ще последва португалското.

Проблемът е ясен – от една страна виждаме твърда позиция от страна на София, в която се казва, че има проблем с идентичността. От друга страна виждаме още по-твърда позиция на Скопие, че няма да отстъпят от идентичността, каза Илхан Кючюк.         

Той припомни, че сме поставили темата на много висок ред по време на българското председателство, а през март, когато бе дадена зелена светлина на преговорите с Република Северна Македония, искрено сме се радвали.

Беше по-редно темата с политическата спирачка да бъде казана тогава, а не да изчакаме следващите 8-9 месеца и да заявим коренно противоположна позиция“, допълни Кючюк, според когото позицията на България в момента е неразбираема.

РСМ обяснява позициите си – пред медиите, чрез дипломатически канали, чрез интелектуалци, които познават историята на Балканите, докато ние, разчитайки, че сме членове на ЕС, заемаме пасивна позиция, изтъкна Илхан Кючюк. 

Другият начин е за чисто вътрешна политическа консумация и той се изразява във високите децибели.“

Предлагаме пътна карта, дори помощ, медиация от страна на Европейския парламент, ако е необходимо това, декларира Илхан Кючюк.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.