Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът на венецуелската опозиция приключи при слаба активност

Хуан Гуайдо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Символичният референдум на венецуелската опозиция срещу режима на президента Николас Мадуро приключи без масивна обществена мобилизация, подобна на тази през 2019 г., предаде АФП.

В последния ден на референдума бюрата за гласуване изглеждаха наполовина празни, въпреки че опозицията определи референдума като исторически успех, като се позова на масово гласуване по интернет. Според съобщенията активното участие е „натоварило до краен предел“ каналите за гласуване.

Гласуването по интернет започна в понеделник, а вчера беше възможно лично гласуване в 3000 избирателни секции в страната. В столицата Каракас избирателната активност беше слаба, отбелязва БТА.

„Участието в консултацията надхвърли с много измамата, която те организираха“ на 6 декември, заяви опозиционният лидер Хуан Гуайдо, като визираше бойкотираните от по-голямата част от опозицията парламентарни избори. На тях Единната социалистическа партия на Венецуела и нейните съюзници спечелиха над 91 на сто от 277-те депутатски места.

Гуайдо залага всичко на този референдум, като призова поддръжниците си да бойкотират изборите, отбелязва АФП. Опозиционният лидер ще остане председател на парламента до 5 януари догодина, когато мандатът му изтича.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени