Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рикардо Рибейро: Българската публика обича много фадо

Рикардо Рибейро
Снимка: Славена Илиева

Едни от най-популярните думи на португалоезичния свят са FADO, на латински FATUM означава орис, съдба, и SAUDADE – меланхолия, тъга по нещо, носталгия, силен копнеж, голяма мъка. А човекът, който изпълнява фадо музика, се нарича фадист. Mестата, където продължава да се изпълнява тази толкова задушевна португалска музика, се наричат „САSA DE FADO" – къщи за фадо музика. Всеки е чувал гласа на великолепната Амалия Родригеш, от която черпят и се учат много фадисти. Обикновено сме чували женските гласове на Дулсе Понтеш, Мариза, Жоана Амендоейра, Карминьо, но ето, че по време на Covid София за кратко се превърна в „CASA DE FADO“ и сякаш се пренесохме в квартала Алфама в Лисабон. Гостуваха Рикардо Рибейро – най-яркият представител на португалското фадо днес, и неговото трио Бернардо Ромао, Карлош Мануел Проенса и Даниел Пинто. 

Рикардо Рибейро е смятан за един от феномените на фадо музиката, един от най-добрите мъжки фадо гласове в света. Гостуването му в София беше първо за негоВ детството си той е слушал как майка му пее фадо, което го вдъхновило за това изкуство.

„Фадото е нещо трудно и малко тежко да бъде изпълнявано от деца. Беше нещо повече като шега за мен, докато бях дете. Когато започнах да живея зрелия си живот и да преживявам трудности, започнах да пея и по-сериозно фадо и да го усещам и преживявам по различен начин“. 

Рикардо Рибейро                                          Снимка: Славена Илиева

Заради разпространението на Covid-19 и жителите на Португалия преживяват трудности

Особено културата и артистите страдат много. Аз самият преживявам трудности. За съжаление правителството не подкрепя достатъчно културата, което е много жалко“, споделя Рикардо.

„Пандемията от Covid-19 ни научи да бъдем състрадателни“, допълни музикантът. Останал е изключително впечатлен от начина, по който българската публика е приела неговото изпълнение. 

Българската публика обича много фадо и за мен беше голяма чест да бъда тук. С голямо удоволствие бих се върнал, не го казвам за интервюто, но наистина ще бъде огромна чест за мен, много ми хареса и благодаря за цялото отношение, което имаше публиката по време на концерта“.

Цялото интервю с Рикардо Рибейро можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна