Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните партньори подкрепиха електронни направления и рецепти

| обновено на 15.12.20 в 16:05
Снимка: БГНЕС

Социалните партньори подкрепиха единодушно предложените законодателни промени, които да позволят издаване на електронни направления и рецепти при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава по темата днес, а утре се очаква проектът да бъде одобрен от правителството. 

Предвижда се направленията и рецептите да се издават без извършване на физически преглед на пациента, но след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на оплакванията на пациента и снемане на анамнеза. 

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов каза, че макар и закъсняло, въвеждането на електронните направления и рецепти се очаква още в началото на следващата година: 

"Всичко зависи от информационното осигуряване и всички смятаме за необходимо много бързо това, първо, да го има като продукт и, второ - да бъде проиграно, защото все пак консуматорите на този продукт са много. Ще има един луфт, в който ще има обучение на всичките тези, които ще го ползват, но се надяваме в началото на следващата година това да е факт и да почне да действа и електронната рецепта, и електронното направление, пациентът да влиза в електронното си досие и да проследява тези документи".


Проектът предвижда промените да влязат в сила от 18 декември. 

Според тях направленията за изследване ще могат да се издават без преглед, а след телефонна консултация с лекаря. 

Направленията ще бъдат достъпни в софтуера на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор със Здравната каса. 

Аналогични са разпоредбите за предписването на лекарствени продукти, като предписанията ще са достъпни в специализирания софтуер на аптеките, сключили договор със Здравната каса. 

В доклада на здравния министър Костадин Ангелов към проекта се подчертава, че няма да е необходимо пациентът да носи направлението или рецептата, когато отива в лечебно заведение или аптека

Въвеждането на електронните направления и рецепти ще изисква надграждане на медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ и аптеките. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени