Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мими Виткова: Разкрепостяване на мерките ще изиграе лоша шега

Мими Виткова
Снимка: БГНЕС

Бързането с плановете за ваксинация може да изиграе лоша услуга в крайния резултат. Начинът, по който се поднася информацията, кара хората да се замислят. Това хвърляне бързо в производството за ваксини остави впечатление, че се бърза не за спасяване на здравето на хората, а за натрупване на големи финансови резултати... Професионалната комуникация е притаена, хората са свидетели на политическата“. Това коментира пред БНР бившият здравен министър д-р Мими Виткова. Тя е председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. 

По думите ѝ прекалено многото неизвестни създават объркване сред хората

Хората са жадни за убедителна информация, която да им подскаже, че пътят за овладяване на епидемията минава през имунизацията“. 

В предаването „12+3“ д-р Виткова допълни, че относно ваксините трябва да се бърза бавно и още: 

Полезните ходове на здравните власти са изпреварващо да поднесат информация относно вида на ваксините... Информационният поток е оскъден и противоречив... Геополитиката попречи на организацията около борбата с епидемията и на имунизационния процес“. 

Според д-р Мими Виткова частичният локдаун дава скромен резултат

„Лошото е, че при политическия страх от предстоящи избори и налагане на непопулярни мерки ще получим като негативен резултат 2 в 1 - лош здравен резултат и лош икономически резултат, защото дълго време ще се влачим с такива половинчати ограничения... Мерките не трябва да се разхлабват, докато не се види траен спад на новите случаи и смъртните случаи. Разкрепостяване на мерките ще изиграе лоша шега“. 

Интервюто с д-р Мими Виткова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна