Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Стайков: Националната петролна компания е поредният холдингов мастодонт

Калоян Стайков
Снимка: Ани Петрова

През пролетта бизнесът не получи сериозна помощ от страна на бюджета, но сега могат да се очакват допълнителни и по-осезаеми плащания“. Това каза пред БНР Калоян Стайков, старши икономист от Института за пазарна икономика, след обявеното от премиера Бойко Борисов, че НАП става и разходна агенция. 

Освен това правителството реши със 156 милиона лева да се финансират мерки за микро и малки предприятия заради Covid-19. Стайков поясни, че ако помощта трябва да мине по сегашния бюджет, трябва да приключи до края на годината

В предаването „12+3“ икономистът коментира и създаването на национална петролна компания, след като днес беше приет уставът и устройственият правилник на компанията: 

„Идеята за създаването на компанията беше неясна, недобре аргументирана и дойде в странен момент. Големият проблем с тази компания е, че ще включва в себе си много и неестествно свързани една с друга дейности. Това е поредният холдингов мастодонт и няма да има прозрачност на дейностите... Отново ще се налеят много държавни пари и допълнително ще се изкриви пазарът на горивата“. 

Според Стайков необосновано е да се говори за по-ниски цени на парното, но има обективни обстоятелства, които налагат увеличаване на цените

„Има сериозни недостатъци в управлението на „Топлофикация - София“. Управлението трябва да се подобри или през регулатора, или през принципала на предприятието“. 

Интервюто с Калоян Стайков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени