Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ очаква банките да раздадат до следващия септември дивиденти за 10-12 млрд. евро

Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка очаква кредиторите в еврозоната да изплатят до септември 2021 г. дивиденти в размер между 10 и 12 млрд. евро, след като тази седмица ЕЦБ облекчи наложената през пролетта забрана за подобни изплащания.

Това прогнозира в сряда председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия, цитиран от Ройтерс.

"Очакваме изплащане на дивиденти в размер от 10 до 12 милиарда евро, което е приблизително една трета от това, което европейските банки плащат в една нормална година“, каза Енрия, визирайки че кредиторите в еврозоната трябва да се справят със загубите, причинени от коронавирусната пандемия.

Снощи ЕЦБ де факто отмени забраната за раздаване на банкови дивиденти и за обратно изкупуване на акции, но ограничи размера на тези плащания, тъй като се очаква нова вълна от непогасени кредити през тази и в началото на следващата година с оглед на проблемите за икономиката, предизвикани от второто избухване на Covid пандемията и последвалите го ограничения и локдауни.

Енрия посочи, че надзорните банкови органи очакват изплащане на дивиденти на стойност между 10 и 12 милиарда евро до следващия септември, когато ЕЦБ възнамерява да вдигне заложната снощи горна граница на допустимия размер на раздаваните дивиденти (до 15% от акумулираната печалба през 2019-2020 г.).

За агенция Ройтерс германският банков надзорник Йоахим Вюрмелинг заяви, че големите германски банки ще могат да платят приблизително половината от сумата, която първоначално са предвидили за дивиденти на акционерите.

Банкерите се оплакват, че биха изпитали трудности да привличат инвеститори, ако не им бъде позволено да раздават такива възнаграждения.

Някои политици обаче смятат, че не трябва да се допуска подобно изплащане на дивиденти, докато банките получават субсидирана ликвидност от ЕЦБ при отрицателни лихви, а правителствата гарантират банковите заеми.

"Това просто не трябва да стане, тъй като милиарди средства на данъкоплатците преминават директно от обществената кесия към акционерите на банките", коментира Свен Гьоголд, германски евродепутат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна