Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 17% от европейците искат да пътуват през следващите месеци

66 на сто е спадът на туристи за България

Снимка: facebook.com

Европейската туристическа комисия предоставя навременна актуализация относно настроенията и краткосрочните намерения за пътуване на европейските граждани, техните предпочитания за видове дестинации и преживявания, ваканционни периоди и опасения, свързани с пътуванията през следващите месеци.

Това подпомага заетите в сектора да подготвят съответните продукти, към които има интерес и които ще помогнат на туристическия бранш да се възвърне към предишните си нива.

„Ограниченията за свободно пътуване оказват сериозно влияние върху европейския туристически пазар. Само 17 % от анкетираните европейци възнамеряват да пътуват през следващите два месеца декември и януари“, посочи в „Преди всички“ Люблена Димова – мениджър проучвания в Европейската туристическа комисия:

„Малка част от европейците смятат за пътуват през декември и януари, което е нетипично за зимния сезон. Най-голямо желание имат да пътуват 38-годишните, по-младите не желаят да пътуват, защото атракциите и нощните заведения не работят“.

Проучването констатира, че ресторантите и баровете са първи в списъка с топ 5 на най-притеснителните части от пътуването заради това, че студеното време предполага използването на тераси на открито:

„Престоят в самолета и общественият транспорт също са едни от рисковите места за хората“.

facebook.com

„Здраве и безопасност“ е ключов фактор за всяко търсено пътуване. Неговото значение е още по-голямо сред европейците на възраст над 55 години.

Ваксината срещу Covid-19 ще е едно от ключовите неща за бъдещите планове, също гъвкавите планове за анулиране на пътувания“, каза още Люблена Димова.

Градските пътувания са сред най-предпочитанията за пътуване на европейците. Следват природата и културните забележителности - сочат още данните.

66,5 % е спадът на туристи за България. „Това е добър процент в сравнение с другите европейски страни, за Европа спадът е 68 на сто, имаме и повече международни туристи от страни като Гърция, Турция, Румъния и Черна гора….там спадът е повече от 70 на сто.“

Експертите прогнозират подобряване на вътрешното търсене за пътувания в Европа към края на 2021, а  за международните пътувания към края на 2022.

Още по темата в репортажа на Мила Младенова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна