Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Баев: Заболеваемостта е важна част от уравнението в сегашната криза

Изборът е между физическото здраве на децата и техните по-възрастни близки и наваксването на учебния материал

Снимка: Радио Видин

Още в началото знаехме, че три седмици са абсолютният минимум, за да видим тенденция на положително развитие в борбата с епидемията. Това каза пред БНР Момчил Баев, доктор по социална медицина, магистър по обществено здраве, един от съоснователите на Фейсбук общността „Наука в кризата“.

От епидемиологична гледна точка три седмици не са достатъчни за постигане на крайния ефект, който се търси с въвеждането на мерките, допълни той.

В момента положителните проби стоят около 30%. Преди въвеждането на последните мерки процентът на положителните тестове достигаше 45-48% на дневна база. Сега сме паднали, но е важно цифрите да се гледат не ден за ден, а в 14-дневен хоризонт, защото това е по-устойчив показател, поясни Момчил Баев в предаването „Преди всички“. Ако се погледне така, ще видим, че натискът върху здравната система не е спаднал особено, коментира той.

Има скрита заболяемост, която вероятно е по-голяма от реалната, изтъкна Баев и открои като „голям недостатък и грешка на нашите здравни власти“ досегашната неравнопоставеност между антигенните и PCR тестовете.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Много хора се изследват сами, остават вкъщи, решават, че не искат да преживеят това, което преживяват пациентите, карантинираните и други лица, защото някои хора не развиват клинична картина, която да налага затваряне вкъщи по тяхно мнение. Но реално те са заразоносители и разпространяват вируса. Сред тях има хора, които работят и не спират работния си процес, дори да са получили положителен антигенен тест, което крие страшно много рискове да изпуснем положението извън контрол, особено сега, когато сме опитали да стегнем колана малко и да се справим“. 

Относно тестовете за домашна употреба Момчил Баев апелира да се прояви съвест и когато има положителен резултат от антигенен тест, да се известяват личните лекари, за да бъдат регистрирани и тези случаи.

Заболеваемостта е важна част от уравнението по време на подобни кризи, затова трябва максимално точно да бъде изчислявана, подчерта Баев.

Избираме между физическото здраве на децата и техните по-възрастни близки и наваксването на учебния материал, а това е лесен избор, смята Момчил Баев.

„Пропуснатото в образованието винаги можем да го наваксаме, може да се навакса и през лятната ваканция, когато епидемията няма да е това, което е сега. Загубения живот никога няма да можем да наваксаме. В момента е рано децата да се връщат в училище, защото нямаме категорични и устойчиви данни, които да ни наведат на такова решение“. 

Баев уточни, че остава в сила възможността родителят да заяви с индивидуален акт, че неговото дете ще продължи да се обучава дистанционно.

Цялото интервю с Момчил Баев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна