Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволство и петиция след ремонт на художествена галерия във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Ремонтът на най-голямата художествена галерия във Велико Търново предизвика обществено недоволство и петиция, с която се настоява да се спре поставянето на пластмасова дограма на емблематичната за града сграда по проект за енергийна ефективност. В ремонта на галерия „Борис Денев“ се предвижда да бъдат инвестирани близо 1,2 милиона лева от програмата за трансгранично сътрудничество. Гражданите, местната власт и експертите са на разнопосочни мнения за ремонта, който започна в началото на зимата. 

Сградата на художествената галерия „Борис Денев“ до паметника на Асеневци и брега на Янтра във Велико Търново е построена през 1928 година за художествено училище, след това е била полицейски участък, после става ветеринарна служба, а през 1985 година беше основно реконструирана и пригодена за художествена галерия. Фондът ѝ наброява близо 5000 произведения на изкуството, сред които творби на нейния патрон Борис Денев, на Владимир Димитров - Майстора, Иван Мърквичка.

Сградата е в окаяно състояние, климатичната ѝ инсталация никога не е работила, проблеми има с ел. инсталацията, както и с покрива. Преди няколко дена започна ремонтът на сградата, част от който е смяна на старата двукатна дървена дограма с PVC. Граждани се събраха тази сутрин пред художествената галерия „Борис Денев“, за да изкажат недоволството си. Преводачът Елена Димитрова е една от недоволните:

„Не одобрявам ремонта, защото е трудно да минаваш покрай тази сграда с PVC дограма. Това не е просто възмутени граждани, които изведнъж решават, че понеже наближава предизборна кампания, да правят нещо. Във Велико Търново има няколко ремонта, които се случиха по безобразен начин. Това е поредният. Аз не мога да си представя и в най-смелите си мечти, че тези врати ще станат пластмасови“.

Общинският съветник от „Демократична България“ Калоян Янков инициира петиция за спиране на ремонта:

„Над 1000 човека вече реагираха и се подписаха срещу подобна драстична намеса в сградата, която външно се изразява в смяната и подмяната на дървената дограма със сравнително евтина PVC дограма, която не повтаря растера и изобщо показва начина, по която ще се ремонтира тази сграда. В последствие, когато се запознахме по-подробно, видяхме, че има и други неща, които, според нас, не бива да се случват в знакова сграда. Този проект не отговаря на нуждите на сградата“. 

С близо 1,2 милиона лева от програмата за трансгранично сътрудничество в художествената галерия се извършва ремонт, част от който е смяната на дограмата. Заместник-кметът по териториално и селищно развитие проф. Георги Камарашев е категоричен, че няма източване на средства:

„Този ремонт е енергийна ефективност. Гаранцията е 100%, тъй като проектът се наблюдава от няколко институции. Всяка похарчена стотинка е под мониторинг. Извършено е обследване, спазени са всички процедури, направени са препоръки и проектът е направен по препоръките, така че гаранцията е налице. Сградата вътре конструктивно е изработена с много мраморни облицовки и цокли, които не подлежат на вътрешно саниране, за да се постигне коефициентът на енергийна ефективност, трябва да се сложат прозорци, които имат висок клас“.

„Когато проследих исторически как са правени ремонтите, у мен трайно се настани чувството, че дървесината е от Коми, т.е. същата, която е поставена на панелните блокове, така че шансът тази дограма да бъде възстановена във вид, който да направи енергийно ефективна сградата е много малък, почти никакъв“, допълни Камарашев.

След брожението на гражданите за ремонта на художествената галерия и поставянето па пластмасови дограми изведнъж на един от сменените прозорци се появи надпис с текст „Това не е проектният прозорец“. Всичко е съгласувано, коментира главният архитект на Велико Търново Николай Малаков:

„Този прозорец е сложен, тъй като има специфична облицовка сградата от камък бигор, който трябва да бъде запазен, тъй като трябва да пазим външният вид на сградата, която попада в охранителна зона „Света гора“ на Велико Търново. По този прозорец следва да се види как ще се обърне самата облицовка, дебелината на растера. Той не е проектен, това е мостра, по която ще бъде направена самата дограма“.

Тези обяснения не удовлетворяват инициаторите на петицията за спиране на ремонта на сградата, коментира опозиционният общински съветник Калоян Янков:

„Предлагаме решение и търсим компромис с Общината и с изпълнителя, за да може да запазим автентичния вид на сградата, като се запази дървената дограма, тя се реконструира, обнови, изолира, сменят се стъклата и т.н. и тя ще може да изпълнява същата функция, каквато изпълнява PVC профилът“. 


снимка: Здравка Маслянкова

На разнопосочни мнения за ремонта са двама архитекти, експерти по опазване на културно-историческото наследство, но с различни политически пристрастия. 

Опозиционният архитект Радомир Данков:

„За пореден път се усвояват средства не с водеща мисъл за архитектурния образ и качествата на сградата, а просто, за да се усвоят. Мен ме притеснява цялостното облепяне на сградата отвътре с ХPS изолация, която всъщност е абсолютно паронепропусклива и това, според мен, ще повлияе негативно на микроклимата за експозициите на произведенията, които в последствие ще се върнат вътре“.

На противоположното мнение е архитект Драгомир Йосифов, общински съветник от ГЕРБ:

„Като експерт ще кажа, че няма никакъв проблем, включително и по Закона за културното наследство. Сградата попада в групова среда и е част от културния и исторически пейзаж на Велико Търново. Тя няма стойността на културна ценност, за огромно съжаление към момента. Така че закононарушение не съществува“.

Любопитен детайл около ремонта е, че фирмата изпълнител за 1 059 472 лева без ДДС за проектиране и строителство, е избрана от Общината по съкратената процедура по Закона за обществените поръчки чрез договаряне без обявление. Покани са изпратени за оферти до две великотърновски и една тревненска фирма. Печели дружеството, което има десетки договори по други обществени поръчки с евро средства, за които има наложени корекции на Общината от управляващите органи на оперативните програми.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна