Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикризисната мярка 60/40 се удължава до септември 2021 г.

| обновено на 23.12.20 в 18:18
Снимка: пресслужба на МС

Действието на антикризисната мярка за запазване на заетостта, известна като 60 на 40, се удължава до септември следващата година. Това стана ясно след работно съвещание на премиера Бойко Борисов с членове на правителството. В сила остават и други мерки за компенсация на засегнатите от ограничителните мерки работници и бизнеси.

На съвещанието социалният министър Деница Сачева обяви, че към предвидените към момента 300 милиона лева за мярката 60 на 40 догодина ще се добавят още 300 милиона лева:

За 60 на 40 следващата година имаме 600 милиона. Трябва да бъдат спокойни и работодателите, и работниците и служителите, че ще има подкрепа от държавата“.

“За да няма никакви спекулации с това докога са парите - до септември. След това ще се прецени дали ще продължи“, посочи премиерът.

Мярката за затворени бизнеси „Запази ме“ ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75 % от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства. За новия дизайн на „Запази ме“ са предвидени 50 млн. лв.

През 2021 г. продължават да действат и останалите мерки за подкрепа, включително 80 на 20, като тази от 24 лева за работници от затворени бизнеси през януари ще се трансформира в 75 на сто от осигурителния им доход, каза Сачева:

„За 75 на 0 от осигурителния доход на работниците -  тоест ще получават повече пари“. Социалният министър посочи, че плащанията от по 24 лева ще се правят и в работните дни между Коледа и Нова година.

Министър Сачева издаде заповед, според която държавната помощ от 24 лева на ден за пуснати в неплатен отпуск работници ще бъде изплащана, докато съответният сектор е затворен.

Продължава и ликвидната подкрепа за затворените бизнеси. Премиерът обясни:

„1703 до тук на брой, 233 милиона. Със сигурност може и повече, но виждате стотици милиони и милиарди изтичат без да се създава реален брутен вътрешен продукт. Затова толкова ни е важна ваксината“.

„С над 40 милиона лева ще подпомогнем малките и средните предприятия, като през декември са сключени 95 договори по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия“  -  това докладва на премиера Бойко Борисов министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Здравният министър  Костадин Ангелов увери, че до края на годината над 50 болници, които са отделили половината и повече от леглата си за лечение на Сovid-19, ще получат заделените 50 милиона лева: 

„В следващите дни, до края на годината, 50 милиона лева ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са основно големите университетски болници, структуроопределящите областни болници, някои общински болници и частни болници, които поддържат капацитет 50% и над 50% използваемост на леглата за лечение на пациенти с Covid-19”, докладва министърът на здравеопазването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна