Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланиците на ЕС одобриха временното прилагане на търговската Брекзит сделка от 1-ви януари

Правителството на Германия също подкрепи споразумението между ЕС и Великобритания

Посланици на правителствата на Европейския съюз в Брюксел одобриха в понеделник временното прилагане от 1 януари 2021 г. на търговското споразумение между ЕС и Великобритания, сключено миналата седмица.

"Комисията на постоянните представители на Европейския съюз (COREPER) единодушно одобри временното прилагане на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство от 1 януари 2021 г.", заяви в Туитър говорителят на германското председателство на ЕС Себастиан Фишер.

Документът съдържа 1246 страници.

Търговската Брекзит сделка, която беше факт след деветмесечни преговори, сега ще бъде одобрена писмено от всички 27 правителства на ЕС до 16:00 ч. българско време във вторник, посочи още Фишер.

Очаква се Европейският парламент да одобри сделката в началото на новата година със задна дата от 1-ви януари, каза преди това неговият председател Дейвид Сасоли, докато парламентът на Обединеното кралство ще се събере на 30 декември, за да одобри дългоочакваното споразумение.

Правителството на Германия ще подкрепи търговското Брезкит споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство, заяви в понеделник и говорителката на кабинета Улрике Демер.

Федералният кабинет единодушно даде зелена светлина на сделката и ще препоръча на останалите държави-членки на ЕС да направят същото, каза тя пред репортери на пресконференция.

Междувременно главният преговарящ на ЕС Мишел Барние аплодира в понеделник "ползотворните обмени" на мнения относно Брекзит сделката, които се състояха по време на диалога между него и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от една страна, и представители на Европейския парламент, включително парламентарния Председателски съвет и съответната британска координационна група, от друга страна.

Барние се обърна с послание в Туитър, за да благодари на председателя на ЕП Дейвид Сасоли и председателя на комисията по външни работи Дейвид Макалистър за демонстрирането на "доверие и подкрепа по време на извънредните преговори".

Барние и Фон дер Лайен разкриха предишната седмица непосредствено преди Коледа, че търговската сделка с Лондон е сключена. И двамата определиха споразумението като "причина да се почувстваме облекчени", но подчертаха, че трябва да се свърши повече работа, за да може сделката да бъде приета от законодателните органи и от двете страни.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени