Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таско Ерменков: Късото одеяло на енергетиката покрива един критичен участък, но открива друг

Таско Ерменков
Снимка: БГНЕС

„Няма законодателна инициатива на Министерството на енергетиката през този мандат на парламента. То е абдикирало от своите задължения за законодателни промени или пък се крие от обществени обсъждания и мнението на специалистите.“ Тази позиция изрази пред БНР депутатът от БСП Таско Ерменков. „Министерството абсолютно е абдикирало от своята роля в регулирането на обществените отношения в този сектор“, смята той.

Проблемите в енергетиката според Ерменков се решават като „дърпаме една парченце от късото одеяло на енергетиката да покрием критичен участък, който днес сме идентифицирали и в същото време, понеже одеялото е късо, откриваме друг участък“.

Най-порочният начин да се правят законови промени е те да се вкарват между първо и второ четене – така се избягва обществено обсъждане, привличането на специализирани организации и заинтересовани лица. За специфична област като енергетиката това е още по-неприемливо, заяви Ерменков.

„Революционното“ предложение на Рамадан Аталай НЕК да престане да бъде обществен доставчик е абсурдно, подчерта Таско Ерменков.

Абсурдно е потребителите на дребно да излязат на пазара от догодина. Ако някой се опита да каже нещо противно, той или не разбира от енергетика, или се опитва да я разруши“, коментира Ерменков в предаването „Преди всички“.

Стратегия за устойчиво енергийно развитие по думите му би включвала „всички онези аспекти, които се опитват да бъдат решени от управляващите в момента на парче“. Тази стратегия според Ерменков трябва да разписва ясни цели, критерии и времеви хоризонти – „нещо, което в момента липсва“.

Интервюто чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна